20 sept. 2021 | 12:55

Anunț de ultimă oră. Ce se întâmplă, de fapt, cu românii care așteaptă să fie despăgubiți de City Insurance

ACTUALITATE
Anunț de ultimă oră. Ce se întâmplă, de fapt, cu românii care așteaptă să fie despăgubiți de City Insurance

Falimentul iminent al City Insurance a detonat o bombă pe piața asigurărilor din țara noastră. Clienții sunt dezorientați și nu știu la ce să se aștepte. Din nefericire, asiguratorul era cel mai puternic de pe piața RCA din România, având aproximativ 3 milioane de clienți.

Din fericire, se pare că asigurații City Insurance nu trebuie să aibă motive de îngrijorare.

Anunț de ultimă oră. Ce se întâmplă, de fapt, cu românii care așteaptă să fie despăgubiți de City Insurance

Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), susține că toţi asiguraţii cu poliţe încheiate la City Insurance vor beneficia, atunci când este cazul, de despăgubiri prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor.

„BAAR doreşte să dea încă o dată asigurări că, şi în această situaţie, va acţiona cu respectarea nu doar a legii, ci şi a celor mai înalte standarde de profesionalism şi eficienţă, fără bariere birocratice pentru a-şi îndeplini rolul său pe plan extern.

Ne exprimăm speranţa că, industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea, experienţa şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncţionalităţi care pot apărea la un moment dat şi împreună cu implicarea de care autorităţile statului dau dovadă în acest moment, şi mă refer aici şi la cele două Ordonanţe de Urgenţă anunţate de către premier, avem certitudinea că putem gestiona acest moment într-un mod optim”, a explicat preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

În acest moment, în transparenţă pe site-ul Ministerului de Finanţe este publicat Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite Fondului de Garantare să facă plăţi imediat după retragerea de către ASF a autorizaţiei de funcţionare a City Insurance, respectiv majorarea plafonului de despăgubire de la 450.000 lei la 500.000 lei pentru fiecare contract de asigurare, a mai spus oficialul BAAR.

Trei milioane de șoferi sunt asigurați la City Insurance, ceea ce face din companie cel mai puternic asigurator de pe piața românească.

Din nefericire, aflată cu un picior în groapa falimentului, compania riscă să destabilizeze prețurile de pe piața asigurărilor auto obligatorii.

Polițele obligatorii s-au scumpit

Chiar dacă falimentul nu s-a pronunțat încă în mod oficial, ci e doar o chestiune de timp până se va concretiza acest aspect, pe piață se resimte un val de scumpiri.

O analiză recentă Hotnews.ro arată că firmele de pe piața de asigurări din România au scumpit tarifele pentru polițele auto obligatorii, în ultimele 10 zile.

„Mișcarea se vede cel mai bine la Euroins, care avea cele mai mici prețuri, după care s-au luat și alți asigurători. Excepție fac Generali, Uniqa și Asirom care nu au modificat prețurile, dar acestea erau oricum mari”, precizează sursa citată.