Milioane de șoferi români, afectați direct: ce se întâmplă cu clienții și șoferii păgubiți ai City Insurance, după faliment

Milioane de șoferi români, afectați direct: ce se întâmplă cu clienții și șoferii păgubiți ai City Insurance, după faliment

City Insurance este pe ultima sută de metri până la intrarea în faliment. Aceasta este cea mai importantă companie de asigurări de pe teritoriul României, cu trei milioane de clienți și sute de mii de dosare de daună. Ce se întâmplă cu păgubiții?

Ca nu cumva să se producă un dezastru național, în momentul în care City Insurance va intra în inevitabilul faliment, clienții și persoanele păgubite de acei clienți nu vor rămâne în plop cu daunele. În schimb, se vor bucura de o intervenție din partea statului român. În acest scop, premierul Florin Cîțu a spus că pregătește două ordonanțe de urgență al căror scop este cât se poate de simplu.

Șeful guvernului își dorește ca FGA să înceapă plățile imediat după ce ASF retrage autorizația de funcționare a firmei. Inițial, ar fi trebuit să FGA să aștepte până când o instanță declară falimentul definitiv, cum prevede actuala legislație, dar ar fi durat prea mult.

Cum sunt ajutați clienții City Insurance, cei peste trei milioane de români

„Sunt două Ordonanțe de urgență în avizare. Am discutat și astăzi cu Consiliul Concurenței, ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare. O Ordonanță se referă la prețurile asigurărilor RCA, iar alta la situația City insurance, dacă se ajunge acolo pentru a asigura că nu se ajunge ca oamenii să aibă un claim și să nu poată fi plătit, deci ne asigurăm că se vor putea plăti banii de la Fondul de Garantare”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Victoriei, răspunzând unei întrebări a unui ziarist de la Hotnews.ro.

Pentru context, situația dificilă în care se află City Insurance vine ca o consecință a insuccesului I3CP, cumpărătorul City Insurance, de a majora capitalul societății până la 4 septembrie 2021 cu suma impusă de ASF. Fondul de Garantare a Asiguraților – FGA, administratorul temporar al firmei, a confirmat această realitate.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societății nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale.”, a transmis ASF.

Citește și: