Tot ce trebuie să știi despre Android 12: când apare, ce aduce nou și ce funcții să aștepți

Tot ce trebuie să știi despre Android 12: când apare, ce aduce nou și ce funcții să aștepți

Dacă ești fan Android, atunci trebuie să știi că cei de la Google au pregătit o nouă versiune, care e aproape de lansare. Iată ce trebuie să știi.

Google a anunțat încă din februarie că va lansa anul acesta Android 12, noua versiune a sistemului său de operare. Săptămâna viitoare, gigantul găzduiește o conferință dedicată dezvoltatorilor, la care ar urma să anunțe cam totul despre noua versiune și noile funcții.

Câteva lucruri, însă, se știu.

Când se lansează Android 12

Google n-a anunțat o dată oficială, dar există câteva zvonuri în piață și mai există și calendarul tradițional. De regulă, o nouă versiune, una care vine cu schimbări majore, se lansează undeva în august-septembrie. Ar fi de așteptat, așadar, ca și Android 12 să apară cam atunci.

Android 11, spre exemplu, a venit pe 8 septembrie 2020, iar Android 10 pe 3 septembrie 2019. Tradiția s-ar putea respecta, așadar, și anul acesta.

Se poate descărca varianta beta?

Versiunea Android 12 e valabilă acum la descărcare în versiunea, dar numai pentru dezvoltatori. Adică cei direct interesați de ce pregătește Google, pentru a veni cu aplicații care să fie parte din sistem. Dacă ești utilizator obișnuit, o poți descărca și tu, deși poate dăuna dispozitivului pe care o aduci.

Dacă vrei, totuși, să vezi despre ce e vorba, o poți downloada pe alt telefon decât pe cel pe care-l folosești în mod curent, tocmai pentru a nu-ți asuma niciun risc. Detalii găsești AICI. Ține cont că, așa cum e acum, poate conține bug-uri și mai multe probleme.

De unde descarci noua versiune, când va fi valabilă?

Există mai multe telefoane care rulează Android și printre ele se numără Samsung, Google, OnePlus, Xiaomi și altele. În funcție de dispozitiv, există câteva diferențe, dar pașii sunt, de regulă, cam aceiași: System > Advanced > System update > Check for update.

Acolo vei găsi cea mai nouă versiune de Android 12.

Cât despre telefoanele care-s compatibile cu noua versiune, ar trebui să știi că suportă mai toate telefoanele noi de la Samsung, Huawei, LG, Nokia, Motorola, OnePlus, Oppo și alți producători.

Ce funcții noi există?

Cum spuneam, Android 12 înseamnă un update major, ceea ce înseamnă că și funcțiile noi vor fi extrem de interesante. Din ce și-au dat seama cei care au studiat varianta beta și din zvonurile apărute în ultima vreme, se pare că Google va adăuga câteva noi funcții referitoare la securitate și privacy.

Aceste vor fi mult mai transparente și-ți vor oferi mai mult control. În acest context, ai putea, spre exemplu, să vezi cam cum sunt folosite cookie-urile pe fiecare site în parte. Alte schimbări se referă la modul în care aplicațiile exportă informațiile.

Nu te aștepta, însă, la ceva mai mult – așa cum a făcut Apple cu noul iOS 14.5.

O altă schimbare se referă la design-ul notificărilor, pe care Google vrea să-l facă mai modern și mai funcțional. Spre exemplu, când apeși pe o notificare te duce direct pe site sau în aplicația respectivă, fără să te mai treacă printr-un serviciu intermediar.

Asta înseamnă, evident, și că te vei putea mișca mai rapid prin telefon sau tabletă.

Există și informația că Android 12 va veni cu un nou buton care te lasă să setezi snooze (să amâni) notificările care nu ți se par atât de importante.