ANAF a făcut anunțul pe care toți românii trebuie să-l știe

ANAF a făcut anunțul pe care toți românii trebuie să-l știe

Au fost anunțate noi schimbări obligatorii începând cu 1 martie 2022. Mai jos, o să îți prezint pe scurt ce trebuie să știi și la ce să te aștepți.

Anunțul a fost făcut de către ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, care a declarat că, începând cu 1 martie 2022, înregistrarea în SPV (Spațiul Privat Virtual) a firmelor și persoanelor care desfășoară profesii liberale și activități independente va fi obligatorie. Mai mult, acesta a adăugat că nu va exista o perioadă de tranziție.

Acest anunț vine după ce Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul privind  SPV. Acest serviciu de comunicare la distanță controlat de ANAF va deveni obligatoriu pentru persoanele juridice, alte entități fără personalitate juridică, precum și pentru persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent.

Noile programe pregătite de ANAF

Sunt mai multe programe pe care ANAF urmează să le testeze și apoi lanseze. Acestea vor avea un impact semnificativ în ceea ce privește modul în care instituțiile publice cât și cele private vor funcționa.

În primul rând, mă refer la sistemul de e-facturare care, în faza de testare, va fi disponibil doar instituțiilor guvernamentale, ulterior, fiind disponibil și pentru firme. Nu a fost anunțată o dată exactă, ci doar luna din care acest proiect va începe și anume septembrie 2021.

În al doilea rând, celălalt proiect la care se lucrează și care va fi lansat se numește SAF-T (Standard Audit File for Tax). Conceptul din spatele numelui se referă, practic, la un fișier de audit standard în ceea ce privește schimbul de date cu ANAF.

În cazul SAF-T, testarea va începe la data de 1 septembrie 2021. Pentru marii contribuabili, noul proiect va fi implementat o dată cu noul an și anume 1 ianuarie 2022.

Pentru instituțiile publice, înregistrarea în Patrimven se va aplica de la data de 1 martie 2022.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: