Amazon a dat-o de gard: așa îți dai seama că nu se pricepe chiar la tot și nu toate se rezolvă cu bani

Amazon a dat-o de gard: așa îți dai seama că nu se pricepe chiar la tot și nu toate se rezolvă cu bani

Amazon este una dintre cele mai puternice companii de pe mapamond, cu o sumedenie de afaceri într-o varietate foarte mare de domenii. Asta nu înseamnă însă că poate să le facă pe toate bine. Pe partea de gaming, mai ales, a înregistrat eșec după eșec.

Amazon a avut foarte mare încredere în motorul său grafic Lumberyard încă de la început, chiar dacă l-a oferit gratuit dezvoltatorilor curioși. Acum, pentru că și-a dat seama că șansele să facă bani din jocuri sunt infime spre inexistente, a decis să facă Lumberyard un proiect open source, conform datelor obținute de GamesBeat.

În practică, Amazon Lumberyard va deveni istorie și se va reinventa în Open 3D Engine, iar Linux Foundation se va ocupa de administrarea, promovarea și modernizarea proiectului. Va exista și o fundație intitulată Open 3D Foundation care va încuraja dezvoltarea. Printre entitățile care vor face parte din această organizație se mai numără Adobe, Huawei, Niantic și Red Hat, pe lângă Amazon.

Eșecul Amazon, victoria comunității Open Source

La bază, Lumberyard se baza pe motorul grafic Crytek, din spatele unor jocuri precum Crysis, dar ediția pe care o poți accesa prin intermediul Open 3D Engine a fost rescrisă de la zero și este complet gratuită, ca nu cumva să fii nevoit inadvertent să plătești ceva pentru diverse brevete. În același pachet care nu costă absolut nimic sunt incluse și multe alte instrumente de care ai putea să ai nevoie pentru a construi un joc sau o simulare, inclusiv un sistem fotorealist de randare, o platformă de animații, un editor de conținut și o platformă pentru scenarii vizuale.

Dincolo de detalii de fond și partea evident bună a ecuației, este important de reținut cât de mare este eșecul pe care Amazon îl maschează cu acest gest ”umanitar”. Până la această oră, a băgat sume fabuloase în mai multe jocuri, dar niciunul nu a ajuns la utilizatori. Crucible a fost anulat complet, jocul din imaginea de mai sus, iar New World ”s-a bucurat” de o serie stufoasă de amânări.

Citește și: