Ai vrea să auzi cum „sună” o stea? NASA a făcut posibil acest lucru

Ai vrea să auzi cum

Știm cu toții că nu există sunet în spațiu. Cu toate acestea, un proiect de la NASA transformă acest fapt, prin transformarea imaginilor obiectelor spațiale în muzică plăcută auzului.

Totul face parte dintr-un proiect de „sonificare” (interpretarea unui set de date vizuale „ascultându-l”) al Observatorului de Raze X Chandra al agenției spațiale și al programului Universul Învățării, potrivit unei postări NASA despre acest subiect. Astfel, proiectul ia diagrame normale și imagini ale spațiului și le transformă în sunet.

Unul dintre cele mai recente exemple în acest sens prezintă cum sună rămășițele supernovei Tycho. Și este absolut magic.

Deși sună superb, este încă adevărat că nu există sunet în spațiu, deși oamenii de știință au reușit să aranjeze datele acustice ale stelelor, cu un efect audio excelent.

NASA vrea să auzi cum sună spațiul

Așadar, pentru a capta „sunetele”, cercetătorii din programul Universul de Învățare al NASA utilizează un software care procesează imaginile și transformă datele vizuale în informații sonore.

De exemplu, imaginea supernovei Tycho este procesată din centru deplasându-se spre exterior. Diferitele culori din întreaga supernovă determină notele diferite, în timp ce luminozitatea imaginii determină cât de puternică este. „Sonificarea se aliniază cu acele culori, deoarece lumina mai roșie produce cele mai mici note, iar albastrul și violetul creează notele mai înalte”, conform unei postări de pe blogul NASA.

Un alt exemplu excelent de sonificare a datelor, lansat recent în cadrul acestui proiect, are o abordare ușor diferită. O altă imagine realizată este un compozit din datele Hubble și Chandra și prezintă o regiune în care se formează stele numite Westerlund 2. Pentru această imagine, sunetul se deplasează de la stânga la dreapta peste grupul de stele. Datele Hubble sunt reprezentate de șiruri, în timp ce datele Chandra sunt reprezentate de clopote. Tonul notelor este determinat de pozițiile sale verticală pe imagine.

La fel ca fotografia supernovei, este frumoasă, dar este și un mod incredibil de creativ de a arăta frumusețea uimitoare a spațiului.