AI în detectarea navelor scufundate: epavele pot fi văzute de la kilometri distanță

AI în detectarea navelor scufundate: epavele pot fi văzute de la kilometri distanță

În colaborare cu filiala de arheologie subacvatică a Marinei Statelor Unite, AI a fost folosit pentru detectarea navelor scufundate. Modelul respectiv are o acuratețe de 92% fiind foarte priceput în a găsi naufragiile cunoscute.

Proiectul s-a concentrat pe coastele continentului SUA și Puerto Rico. Acum este gata pentru a fi folosit pentru a găsi naufragii necunoscute sau nemapate. Primul pas în crearea modelului de naufragiu a fost de a învăța computerul cum arată un naufragiu.

De asemenea, era important să învețe computerul cum să facă diferența dintre epavele și topografia fundului mării. Pentru a face acest lucru, a fost nevoie de multe exemple de naufragii. De asemenea, trebuia învățat cum arată fundul natural al oceanului. În mod util, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică păstrează o bază de date publică cu naufragii.

De asemenea, are o bază de date publică mare cu diferite tipuri de imagini colectate din întreaga lume, inclusiv imagini sonare și lidare ale fundului mării. Imaginile care au fost folosite se extind la puțin peste 23 de kilometri de coastă și la o adâncime de 85 de metri. Aceste imagini conțin zone imense fără naufragii, precum și naufragiu ocazional.

Găsirea naufragiilor este importantă pentru înțelegerea trecutului uman, însă arheologia subacvatică este costisitoare și periculoasă. Un model care mapează automat toate epavele pe o suprafață mare poate reduce timpul și costurile necesare pentru a căuta epavele, fie cu drone subacvatice, fie cu scafandri umani.

AI este utilizat în detectarea navelor scufundate și nu numai

Acest proiect este primul model axat pe arheologie care a fost construit pentru a identifica automat naufragii pe o zonă mare, în acest caz pe întreaga coastă a continentului SUA. Există câteva proiecte conexe care sunt axate pe găsirea naufragiilor folosind învățarea profundă și imaginile colectate de o dronă subacvatică. Aceste proiecte sunt capabile să găsească câteva naufragii care se află în zona care înconjoară imediat drona.

Cercetătorii doresc să includă în model mai multe date despre naufragiu și imagini din întreaga lume. Acest lucru va ajuta modelul să devină foarte bun în recunoașterea mai multor tipuri de naufragii. Acest lucru ne va permite să verificăm cu mai mare atenție acuratețea modelului.

De asemenea, se lucrează la alte câteva proiecte arheologice de învățare automată și toate se construiesc reciproc. Scopul general este de a construi un model de învățare automată arheologică personalizabil. Modelul ar putea comuta rapid și ușor între prezicerea diferitelor tipuri de caracteristici arheologice, atât pe uscat, cât și sub apă, în diferite părți ale lumii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: