18 mart. 2021 | 12:38

Acuzații grave la adresa Telekom: ancheta e în derulare în România. Ce abuz ar fi comis?

ACTUALITATE
Acuzații grave la adresa Telekom: ancheta e în derulare în România. Ce abuz ar fi comis?

Este în curs de desfășurare în țara noastră o anchetă ce vizează compania de telecomunicații Telekom. Iată care sunt acuzațiile aduse companiei.

Consiliul Concurenţei derulează o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Telekom Romania Communications SA pe piaţa serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Pentru a obţine autorizaţie de construire sunt necesare avize de la administratorii/furnizorii de utilităţi urbane, numite avize de amplasament. Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a stabili dacă construcţia propusă nu creează dificultăţi în funcţionarea reţelelor edilitare din zonă, iar operatorii le emit contra cost.

S-au efectuat inspecții la sediul Telekom

Astfel, potrivit Adevarul, autoritatea de concurenţă deţine indicii că, fără a avea o justificare economică, Telekom Romania Communications SA a impus, în anul 2019, un tarif mult mai mare comparativ cu anul anterior pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcţiei.

Așadar, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei, documentele ridicate aflându-se în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a autorităţii de concurenţă în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

De asemenea, recent, Deutsche Telekom a bătut palma cu Orange pentru a-i vinde operatorului operațiunile fixe. Înțelegerea mai are nevoie de câteva aprobări, dar pe mai departe, Deutsche Telekom are planuri mari. Rezultatele financiare ale grupului arată că veniturile au fost de 951 milioane de euro în 2020, în scădere cu 3% față de anul anterior, însă profitul operațional, înainte de taxe și impozite, a crescut cu 8,5% până la 153 milioane de euro.

Compania vrea să se concenteze pentru a-și dezvolta propria rețea de fibră optică și va trece doar la furnizarea de servicii de comunicații mobile.