Aceste tatuaje inteligente pot detecta boli și-ți pot salva viața. Cum funcționează și cât de eficiente sunt

Aceste tatuaje inteligente pot detecta boli și-ți pot salva viața. Cum funcționează și cât de eficiente sunt

În premieră, inginerii au descoperit cum să facă tatuaje strălucitoare încorporate cu aceleași tipuri de lumini care îți luminează ecranul telefonului și al televizorului.

Tatuajele ar putea, dacă sunt încorporate cu senzori sau alte tehnologii inteligente, să se transforme în senzori medicali utili sau chiar să ajute la menținerea alimentelor proaspete, potrivit cercetărilor publicate luna trecută în revista Advanced Electronic Materials.

Fie că îl numești un tatuaj inteligent sau un purtabil flexibil, tehnologia de bază s-ar putea dovedi de fapt incredibil de valoroasă. De exemplu, senzorii fac ca tatuajul să strălucească atunci când un atlet se deshidratează critic sau când mâncarea este pe cale să expire.

„În domeniul asistenței medicale, tatuajele ar putea emite lumină atunci când se schimbă starea pacientului sau ar putea fi combinate cu terapii sensibile la lumină pentru a viza celulele canceroase, de exemplu”, a explicat autorul principal al studiului Franco Cacialli, fizician la University College London.

Aceste tatuaje strălucitoare nu sunt permanente și, de fapt, sunt aplicate și îndepărtate la fel ca orice alt tatuaj temporar. Dacă te-ai săturat de ele, cercetătorii spun că le vei putea îndepărta cu apă și săpun.

Aceste tatuaje pot depista cancerul și pot reprezenta o revoluție în medicină

Simpla cerneală din acul unui aparat de tatuat ar putea fi cheia îmbunătățirii detectării cancerului, grație noilor cercetări efectuate de Departamentul USC Viterbi de Inginerie Biomedicală.

Un profesor asistent de la WiSE Gabilan, împreună cu un laborator USC Michelson Center for Convergent Bioscience, Cristina Zavaleta și echipa ei au dezvoltat recent noi agenți de contrast imagistic folosind coloranți obișnuiți, cum ar fi cerneala de tatuaj și coloranții alimentari. Atunci când acești coloranți sunt atașați de nanoparticule, pot scoate la iveală cancerul, permițând profesioniștilor din domeniul medical să facă mai bine diferențierea dintre celulele canceroase și celulele adiacente normale. Lucrarea a fost publicată în Biomaterials Science.

 

Citește și:
Etichete: