Aceste mesaje vor fi șterse imediat de pe Facebook și rețele similare. Cum s-a ajuns la această decizie

Aceste mesaje vor fi șterse imediat de pe Facebook și rețele similare. Cum s-a ajuns la această decizie

Parlamentul European a adoptat un nou set de reguli care reglementează activitatea utilizatorilor în mediul online. Prin noile reguli, autoritățile europene își propun să combată terorismul.

Noile reguli vizează difuzarea de texte, imagini, înregistrări sonore şi videoclipuri care incită la comiterea sau contribuţia la „infracţiuni teroriste” sau la glorificarea acestor activităţi, „inclusiv prin difuzarea de materiale ce prezintă un atac terorist”.

„Cu acest regulament vom da o lovitură teroriştilor”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Teroriștii vor rămâne fără „sursă de inspirație”

Autoritățile consideră că, dacă persoanele pretabile la astfel de acte teroriste nu vor mai avea ca sursă de inspirație internetul, aceste atacuri vor fi din ce în ce mai rare și izolate, pentru că mulți dintre cei ce comit astfel de fapte se inspiră din materialele difuzate în social-media.

„Fără manualele online care să vă explice cum se face, este mai dificil să fabrici bombe. Fără videoclipuri de propagandă este mai dificil să otrăveşti mintea tinerilor. Fără difuzarea unor atacuri online, este mai dificil să îi inspiri pe ceilalţi”, a mai punctat Ylva Johansson.

Conținutul dăunător va fi șters de pe platforme într-o oră

Concret, în baza noului regulament, astfel de postări în mediul social vor fi șterse de furnizorul de servicii, care este obligat să elimine sau să blocheze accesul la conţinutul ofensator în toate ţările UE, în termen de o oră de la primirea ordinului.

Conform noilor reguli, autoritatea competentă a statului în care se află platforma are dreptul de inspecţie, pentru a verifica în termen de 72 de ore dacă decizia de retragere este justificată şi nu încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale. Fiecare stat va trebui să desemneze autoritatea competență, care să emită un ordin de retragere unei platforme stabilite într-o altă ţară din UE.

În cazul în care platforma nu respectă obligațiile, riscă o amendă de până la 4% din cifra de afaceri.

Va fi permisă difuzarea de materiale în scop educativ, jurnalistic sau artistic

Important de menționat este că vor fi permise anumite tipuri de postări, în scop educativ.

Noile reguli nu se aplică, deci, pentru „materialul difuzat în scopuri educative, jurnalistice, artistice sau de cercetare ori în scopul sensibilizării împotriva activităţilor teroriste”.