18 ian. 2021 | 11:19

Acest om a inventat un jetpack mai puțin obișnuit. La ce-l ajută și de ce l-a inventat

ACTUALITATE
Acest om a inventat un jetpack mai puțin obișnuit. La ce-l ajută și de ce l-a inventat

Canadianul Brydon Gibson, originar din Ottawa, în vârstă de 24 de ani, a construit un „jetpack” care îi poate permite să patineze pe gheață cu până la 40 de kilometri pe oră.

Pentru a fi clar, termenul „jetpack” este un pic greșit. De fapt, dispozitivul îl împinge înainte folosind o elice clasică, nu un motor cu reacție. Dar oricum, chiar și așa pare distractiv.

„Am adunat niște motoare de mașini de tuns iarba și m-am gândit că, legând unul pe spate, o să fac patinajul puțin mai leneș”, a spus Gibson pentru CBC.

Patinaj la 40 de kilometri pe oră

El a adăugat că s-a cam speriat puțin, la un moment dat, “pentru că mergea un pic prea repede”, menționând că singura metodă de frânare este un comutator.

În total, „jetpack-ul” cântărește puțin peste 13 kilograme. Gibson spune că a fost inspirat de experiența construirii de avioane și bărci controlate de la distanță. „N-a fost chiar foarte ușor de construit. Aproape că mi-am pierdut un deget, dar nu am avut niciodată vătămări grave”, a remarcat el.

„Timp liber în perioada COVID și, în plus, nu vezi pe nimeni făcând asta”, a argumentat Gibson despre construirea dispozitivului.

Inventatorul are, de asemenea, ambiții de a îmbunătăți proiectul. „Elice mai mari, mai multă forță, mai multă viteză, mai distractiv”, a spus el pentru CBC. „Asta fac. Asta e pasiunea mea”.

Jetpack-urile ar putea înlocui ambulanțele în viitor

Great North Air Ambulance Service, o organizație caritabilă înregistrată în Marea Britanie dedicată furnizării de servicii de urgență cu elicoptere, testează un jetpack fabricat de Gravity Industries, pentru a le permite într-o zi paramedicilor să zboare pe un munte pentru a oferi primul ajutor.

Un jetpack ar putea permite paramedicilor să urce pe munte în 90 de secunde, mai degrabă decât să facă drumeții timp de 30 de minute, potrivit directorului de operațiuni GNAAS, Andy Mawson. „Cu un jetpack, ceea ce ar fi putut dura până la o oră pentru a ajunge la pacient poate dura doar câteva minute și asta ar putea însemna diferența dintre viață și moarte”, a spus el pentru BBC.