Acest ghețar masiv se topește mai repede decât se credea inițial. Ce pericol imens ar putea surveni

Acest ghețar masiv se topește mai repede decât se credea inițial. Ce pericol imens ar putea surveni

Cercetătorii au studiat apele de sub ghețarul Thwaites (alias „ghețarul Doomsday”) și au descoperit că acest ghețar se topește mai repede decât credeau anterior.

Oamenii de știință au folosit un submarin, cunoscut sub numele de „Ran”, pentru a explora partea inferioară a ghețarului din Antarctica de Vest, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Göteborg. Acolo au descoperit că apele calde care curg dedesubt topesc ghețarul într-un ritm mai rapid decât anticipau, creând fisuri în gheață.

Acest ghețar ar putea crește masiv nivelul mării globale

Acest lucru pune o problemă de dimensiunea ghețarului: dacă blocul de gheață se prăbușește, am putea vedea cu toții o creștere masivă a nivelului mării globale (de aceea se numește ghețarul Doomsday). Cercetătorii au publicat un studiu al descoperirilor lor în Science Advances.

Ghețarul Thwaites are o dimensiune de aproximativ 194 de kilometri pătrați, potrivit Gizmodo. În ciuda dimensiunilor sale imense, gheața se topește mai repede decât orice alt ghețar din Antarctica.

Submersibilul Ran a descoperit că apa de dedesubt poate crește până la niște temperaturi destul de ridicate, suficient de calde pentru a deteriora gheața.

„Îngrijorarea este că această apă intră în contact direct cu partea inferioară a blocului de gheață”, a spus Alastair Graham, profesor de oceanografie geologică la Universitatea din Florida de Sud și autorul studiului, pentru Gizmodo.

El a continuat: „Aceasta este ultima șansă pentru Thwaites și, odată ce se desprinde de fundul mării, nu mai este nimic altceva pe care să se țină blocul de gheață. Această apă caldă se amestecă, de asemenea, în jurul liniei de împământare, adânc în cavitate, ceea ce înseamnă că ghețarul este afectat chiar baza sa, unde se sprijină pe o piatră solidă”.

Deci este cu siguranță un moment dulce-amar pentru cercetători. Pe de o parte, au reușit să studieze o parte neexplorată a ghețarului. Dar au aflat, de asemenea, că ghețarul Doomsday s-ar putea topi mai devreme decât credeau.

Citește și: