12 mart. 2021 | 12:02

Acest experiment neobișnuit presupune să înghiți o cameră de filmat. La ce ajută acest demers

ACTUALITATE
Acest experiment neobișnuit presupune să înghiți o cameră de filmat. La ce ajută acest demers

Un experiment științific neobișnuit tocmai a început în Marea Britanie. Iată despre ce e vorba.

Un grup de 11.000 de pacienți ai Serviciului Național de Sănătate din toată Anglia care au prezentat simptome de cancer intestinal se aliniază pentru a primi o capsulă specială de medicament care stochează o cameră mică în interiorul acesteia. Aceasta este concepută pentru a verifica o varietate de tipuri de cancer.

„Pe măsură ce ieșim din „vârful de COVID” și ameliorarea pandemiei, NHS se îndreaptă acum către o inovație autentică pentru a extinde serviciile pentru multe alte condiții”, a spus CEO-ul NHS Simon Stevens într-o declarație. „De aceea încercăm acum aceste camere ingenioase cu capsule, pentru a le permite mai multor persoane să facă investigații de cancer, rapid și în siguranță”.

Acest experiment inedit poate detecta cancerul și este mai eficient decât metodele tradiționale

experiment

Ceea ce sună ca sci-fi devine acum o realitate. “Pe măsură ce aceste camere minuscule trec prin corpul tău, ele fac două fotografii pe secundă, verificând semnele de cancer și alte afecțiuni precum boala Crohn”, a completat Stevens.

Capsulele, numite PillCams, sunt ușor de înghițit și sunt mult mai puțin invazive decât alte metode de screening pentru cancer, potrivit cercetătorilor din spatele lucrării capsulei. Camerele din interiorul fiecărei pilule pot face două fotografii pe secundă, pe măsură ce parcurg întregul sistem digestiv. Imaginile sunt stocate într-un înregistrator de date pe care pacientul îl poartă cu el.

„În fiecare an, în Anglia, diagnosticăm în jur de 42.000 de persoane cu cancer intestinal, adică peste o sută de persoane pe zi”, a declarat directorul clinic pentru cancer NHS, Peter Johnson, pentru Sky News. „Credem că acest test al camerei ar putea fi o opțiune mai bună decât așteptarea unei colonoscopii normale”.

Înghițirea camerei este, de asemenea, mult mai puțin inconfortabilă decât endoscopia tradițională, ceea ce implică trimiterea unui tub lung flexibil în gâtul pacientului și în esofag.

„Întregul proces a fost atât de lin și atât de confortabil. A fost literalmente lipsit de durere”, a spus pacientul Maryam Rad pentru Sky.