Dispozitivul pe care îl pui pe piele și „știe” care e starea ta de sănătate. Cum funcționează?

Dispozitivul pe care îl pui pe piele și

Monitorizarea dinamicii legate de transpirație, cum ar fi rata de transpirație, pierderea cumulativă a acesteia și temperatura, în timp ar putea ajuta medicii să diagnosticheze tulburările termoreglatorii și alte boli legate de stresul termic. Cu toate acestea, în prezent nu există dispozitive care să poată măsura sau estima cu exactitate și continuu acești parametri. De aceea, cercetătorii au trebuit să dezvolte un astfel de dispozitiv.

Cercetătorii de la Northwestern University și Korea Advanced Institute of Science and Technology au dezvoltat recent un dispozitiv electronic care poate fi utilizat pentru a măsura wireless rata de transpirație, pierderea transpirației și temperatura pielii în timp real. Acest dispozitiv, prezentat într-o lucrare publicată în Nature Electronics, ar putea ajuta la monitorizarea dinamicii legate de transpirație mai eficient și mai fiabil în timp.

„Dezvoltăm dispozitive care aderă la suprafața pielii, unde captează, depozitează și efectuează analize ale volumelor de transpirație, pe măsură ce este eliberată prin acțiunea glandelor ecrine”, a declarat John A. Rogers, unul dintre cercetătorii care au efectuat studiul, pentru TechXplore. „Cercetările noastre anterioare în acest domeniu, dintre care unele servesc drept fundații pentru un produs comercial lansat recent cu Gatorade, s-au bazat pe utilizarea determinării vizuale”.

Obiectivul general al recentului studiu realizat de Rogers și colegii săi a fost de a dezvolta o platformă digitală care ar putea ajuta la urmărirea așa-numitului „proces de umplere” a transpirației fără a fi nevoie să examineze vizual dispozitivul. Acest lucru ar putea fi extrem de valoros pentru numeroase aplicații, de exemplu pentru a urmări procesele legate de transpirație în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, care ar purta în general dispozitive sub echipamentul lor de protecție.

Cum funcționează acest dispozitiv

„Noul sistem pe care l-am creat exploatează o schemă termică fără contact pentru urmărirea fluxului de transpirație direct de pe suprafața pielii, într-un mod care elimină în totalitate necesitatea structurii microcanalelor, dar în același timp rămâne compatibil cu sisteme mai complexe, pentru prelevarea de probe și analiza biomarkerului transpirației”, a explicat Rogers. „Dispozitivul comunică continuu informațiile privind fluxul și volumul total către un smartphone standard și oferă, de asemenea, informații despre temperatura corpului”.

Dispozitivul creat de această echipă de cercetători este conceput pentru a fi aplicat direct pe pielea unui utilizator. După ce colectează informații legate de transpirație, dispozitivul le trimite automat către un smartphone, printr-un sistem bluetooth.

Senzorul cercetătorilor poate măsura direct fluxul de transpirație și apoi poate utiliza informațiile pe care le-a colectat, pentru a cuantifica pierderea totală a transpirației. Mai mult, dispozitivul poate fi combinat cu sisteme avansate sau cu reactivi chimici, pentru a colecta măsurătorile pH-ului și pentru a determina concentrația de clorură, creatinină și glucoză în sudoarea utilizatorului.

În viitor, platforma electronică pe piele dezvoltată de Rogers și colegii săi ar putea permite specialiștilor din domeniul sănătății să colecteze informații referitoare la transpirație mai fiabil, în timp real. La rândul său, acest lucru ar putea ajuta la diagnosticarea în timp util a numeroase tulburări și boli asociate cu transpirații excesive sau neregulate.

„Funcționarea autonomă a sistemului nostru îmbunătățește utilitatea sa și extinde modurile de utilizare pentru a aborda aproape toate aplicațiile, de la sport/fitness, la sănătatea lucrătorilor, la utilizări medicale și militare”, a spus Rogers. „Acum explorăm oportunități de comercializare, ca platformă complementară sau de generație următoare pentru analiza transpirației”.

Citește și: