01 iul. 2021 | 18:35

Această stea mai mare decât Luna a fost descoperită și-i uimește pe astronomi

ACTUALITATE
Această stea mai mare decât Luna a fost descoperită și-i uimește pe astronomi

O pitică albă este o stea de masă medie aflată în ultima fază a evoluției. Asemenea stele nu au o masă suficientă pentru a genera în nucleu temperaturile necesare fuziunii nucleare, responsabile pentru nucleosinteza carbonului.

Astronomii au descoperit o pitică albă care este doar puțin mai mare decât Luna în diametru, însă are o masă de 1,3 ori mai mare decât cea a Soarelui, conform Hotnews. Această pitică albă detectată este extremă, fiind cea mai mică în dimensiuni, dar cu masa cea mai mare. Pitica alba este nucleul mic și dens al unei stele cândva mai mari, care și-a consumat tot heliul din nucleu.

Această stea este o pitică albă aflată foarte departe de noi

A fost denumită ZTF J1901+1458, se găsește la o distanță de 130 de ani lumină și a fost descoperită cu ajutorul Palomar Observatory al Caltech de către astrofizicianul Kevin Burdge. Un an lumină este echivalentul a 9.500 miliarde de kilometri.

După moartea lor, cam 97% dintre stele devin pitice albe, acestea fiind printre cele mai dense obiecte din cosmos, pentru că o masă uluitor de mare este ”înghesuită” într-un volum extrem de mic. Doar alte două tipuri de obiecte cosmice sunt mai dense decât piticele albe: stelele neutronice și găurile negre.

Această pitică albă s-a născut într-un mod inedit, dintr-un sistem stelar binar. Cele două stele au evoluat fiecare separat în pitice albe și s-au apropiat, fuzionând într-o singură entitate.

”Această pitică albă este una extremă. Am descoperit un obiect care chiar este la limită când este vorba de cât de mică și cât de grea poate fi o pitică albă”, spune Ilaria Caiazzo, astrofizician la Caltech, citat de aceeași sursă.

Masa piticei albe se reduce gradual și, deci, obiectul devine tot mai dens. Ea ar putea deveni o stea neutronică. Câmpul magnetic al piticei albe este de un miliard de ori mai puternic decât cel terestru, iar diametrul ei este de 4.300 km.