01 apr. 2021 | 10:13

Această aplicație de pe smartphone îți provoacă un trip ca pe LSD. Cum funcționează

ACTUALITATE
Această aplicație de pe smartphone îți provoacă un trip ca pe LSD. Cum funcționează

O nouă aplicație pentru smartphone numită “Lumenate” promite să-ți schimbe conștiința, ceva asemănător unui trip pe LSD, folosind jocuri de lumini.

Creatorii săi susțin că aplicația te poate ajuta „să-ți ghideze creierul într-o stare de conștiință modificată unică și puternică între meditația profundă și psihedelicele clasice”. Cu alte cuvinte, o minte mai clară sau un somn minunat.

Creată de inginerii de software britanici Tom Galea și Jay Conlon, scopul aplicației este de a „face explorarea subconștientă mai accesibilă ca niciodată”.

„De la intervievarea oamenilor de la Burning Man despre ceea ce înseamnă libertatea pentru ei, până la luni de scanări ale creierului EEG, dezvoltând și optimizând metoda noastră de inducere a stărilor modificate folosind lumină și sunet, călătoria noastră a fost orice în afară de obișnuită”, se arată pe site-ul web al aplicației.

Chiar și celebrul actor celebru și laureat al Globului de Aur Rosamund Pike a investit în companie și este acum directorul creativ al companiei.

„La un nivel de bază, pe măsură ce lumina pornește, creierul se sincronizează, trimițând un semnal că ceva se schimbă”, a spus Galea pentru Vice, „și treptat sincronizarea cu impulsurile de lumină se răspândește prin creier și îți permite să o transformi în dorința ta”.

Această aplicație îți poate da halucinații

Asta înseamnă că vei ține lanterna de pe spatele smartphone-ului în dreptul feței, cu ochii închiși, în timp ce stai într-o cameră complet întunecată.

În această stare dorită sau conștiință crescută, potrivit Vice, creierul experimentează o conectivitate funcțională crescută. În cele mai extreme cazuri, îți poate produce halucinații în timp ce ochii sunt încă închiși.

Știința din spatele tuturor nu este încă concludentă. Într-un studiu din 2019 care a implicat 19 studenți, o echipă de cercetători de la Universitatea Sussex a constatat că „stimularea stroboscopică a provocat creșteri substanțiale ale intensității și gamei de experiențe subiective, cu raportări de halucinații vizuale atât simple, cât și complexe”. Cu toate acestea, lucrarea nu a fost încă evaluată.

Reporterul de la Vice David Hillier a descris imagini similare cu „tabloul umbros al luminii fractale, împletind forme geometrice și poate un tunel intermitent, asemănător cu Tron, pe care îl poți urmări la infinit”, atunci când îți ții ochii strâns închiși.

Hillier a constatat inițial că experiența a fost mai mult „interesantă decât utilă”. În pat, o sesiune de 20 de minute l-a determinat să simtă că „și-a petrecut după-amiaza distractiv, umblând în jurul unui Spa al hotelului, într-o lume sigură unde COVID, violența și anxietatea nu există”.