Abia a început 2021 și deja avem un nou virus. Ce este B-117 și care sunt țările în care se răspândește rapid

Abia a început 2021 și deja avem un nou virus. Ce este B-117 și care sunt țările în care se răspândește rapid

Nici n-am intrat bine în 2021 și există deja avertismente urgente cu privire la o nouă tulpină de virus pandemic care se răspândește exponențial în întreaga lume, potrivit CBS.

Omenirea nu a fost pregătită pentru lupta cu SARS-Cov-2 când a apărut în 2019. Așa că am pierdut în fața ei. Dar suntem mai pregătiți pentru acest nou inamic, numit B.1.1.7, sau B-117 pe scurt.

Înțelegem deja cum se răspândește acest nou virus, ce strategii de sănătate publică pot ajuta la limitarea răspândirii acestuia și cum să tratăm în mod eficient persoanele infectate. Efectuăm deja milioane de teste de diagnosticare în fiecare zi, care pot detecta noul agent patogen și îl pot distinge de vechiul nostru inamic.

Cum acționează noul virus B-117

Oricine a avut deja Covid-19 este foarte rezistent la B-117, o variantă a SARS-CoV-2. Deci, într-o anumită privință, vechiul virus ne ajută împotriva celui nou. Cel mai important, noile vaccinuri care au fost dezvoltate împotriva SARS-CoV-2 și care sunt lansate în SUA și în alte câteva țări din întreaga lume sunt susceptibile să ne protejeze împotriva B-117, ceea ce înseamnă că campaniile de vaccinare ar putea învinge ambele virusuri.

Cu toate acestea, B-117 are două avantaje critice. Unul este că suntem epuizați în mod justificat de a lupta cu Covid-19. Oamenii ar putea să strângă energia pentru a răspunde la o nouă amenințare virală, mai ales atunci când creșterea răspândirii noului virus este ascunsă în marea de cazuri de SARS-CoV-2.

Cealaltă este că noile cazuri de B-117 pot crește mult mai repede decât cele ale inamicului nostru din 2020. În Regatul Unit, unde B-117 pare să fi evoluat, majoritatea districtelor care au impus condițiile de ședere la domiciliu au menținut cazurile SARS-CoV-2 pe o linie de plutire doar pentru a vedea B-117 crescând de zece ori la fiecare trei săptămâni. Același tipar de creștere exponențială pare să fi început în Danemarca.

Ce ar putea însemna acest lucru pentru cel puțin 32 de țări din afara Regatului Unit cu cazuri confirmate de B-117

Să presupunem că comunitatea ta folosește măști și se distanțează pentru a menține nivelurile de transmisie SARS-CoV-2 la un nivel scăzut, dar a detectat un singur caz de B-117 (plus 1.000 de cazuri de SARS-CoV-2). În trei săptămâni, comunitatea ta poate avea zece cazuri zilnice de B-117 (plus 1.000 de cazuri SARS-CoV-2).

În șase săptămâni, ar putea exista 100 de cazuri ale noii variante (plus 1.000 SARS-CoV-2). În nouă săptămâni, jumătate din toate cazurile pot fi B-117, iar numărul va continua să crească chiar și odată ce răspândirea ambelor virusuri încetinește datorită vaccinării care crește imunitatea în populație. Aceste estimări sunt menite să ilustreze ce se poate întâmpla, dar sunt în concordanță cu ceea ce știm despre răspândirea comparativă a B-117 și a altor tulpini de SARS-CoV-2.

Deoarece B-117 poate crește exponențial chiar și în comunitățile care țin sub control SARS-CoV-2, situația este extrem de urgentă. Dacă vrem ca vaccinarea să câștige această nouă cursă, trebuie să încetinim noul virus, în timp ce este încă slab.

Suntem mai pregătiți acum pentru virus decât anul trecut?

Primul pas este să găsești inamicul. În fiecare săptămână, Thermo Fisher realizează 20 de milioane de kituri de testare TaqPath capabile să detecteze B-117. Aceste truse, un echivalent al testelor PCR utilizate pentru a detecta infecția cu SARS-CoV-2 și/sau secvențierea genetică pot fi utilizate pe probe care au fost deja pozitive pentru SARS-CoV-2 pentru a vedea care dintre ele erau de fapt B-117. Nu este necesară nicio autorizație de utilizare de urgență pentru a analiza în continuare probele pozitive.

Pasul al doilea este redirecționarea resurselor către noua amenințare cu răspândire mai rapidă. Testarea și urmărirea contactelor pot încetini răspândirea agenților patogeni rari, cum ar fi B-117, dar pot deveni relativ ineficiente atunci când există prea multe cazuri. Modele multiple arată că urmărirea bidirecțională pentru a găsi atât sursele de infecție, cât și cele expuse la aceasta poate preveni de două ori mai multe cazuri decât metodele standard.

Acest lucru sugerează că, de îndată ce prima persoană este diagnosticată cu B-117 într-o comunitate, contacții direcți ar trebui să anunțe imediat autoritățile. Guvernele ar trebui să ofere, de asemenea, compensații financiare și păstrarea locurilor de muncă persoanelor expuse care se autoizolează la domiciliu.

Deoarece această nouă amenințare rămâne încă rară în cea mai mare parte a lumii, avem a doua șansă să aplicăm testarea și măsurile care ajută la limitarea răspândirii virusului.

Al treilea pas este de a lua în considerare redirecționarea dozelor de vaccinuri Covid-19 către orice regiune cu grupuri mari de cazuri cu noul virus. Există date foarte limitate care arată cât de bine vaccinurile actuale previn infectarea sau transmiterea B117. Cu toate acestea, datele actuale sugerează că efectul ar putea fi substanțial.

În viitor trebuie să dezvoltăm modalități de detectare și de combatere a virusurilor

Sunt necesari alți doi pași. Pe termen imediat, trebuie dezvoltate diagnostice care să poată detecta alte variante SARS-CoV-2 de interes, cum ar fi tulpina 501.V2 care a apărut în Africa de Sud. Această variantă nu pare încă a fi la fel de transmisibilă ca B-117, dar întrebările cu privire la cât de vulnerabilă este la vaccinurile Covid-19 nu au fost încă rezolvate.

Începând de acum, în următorii câțiva ani trebuie să construim un sistem de monitorizare genomică pentru a detecta modificările evolutive ale virusului și a altor agenți patogeni care ar putea necesita noi măsuri pentru protejarea sănătății publice.

Monitorizarea genomică va fi un pilon central al proiectului mai amplu de modernizare masivă a sistemelor de informații privind sănătatea publică care au eșuat în multe etape ale pandemiei actuale Covid-19.

Din punct de vedere biologic, noul virus este o variantă evoluată a SARS-CoV-2. Epidemiologic, pare a fi un inamic distinct și mai puternic, dar pentru care suntem mult mai bine pregătiți.

Este 2021 și a început o cursă diferită. Să o câștigăm de data aceasta.

Citește și: