Primul vas de marfă alimentat cu hidrogen a fost dezvăluit. Când va fi lansat pe apă

Primul vas de marfă alimentat cu hidrogen a fost dezvăluit. Când va fi lansat pe apă

O companie franceză dezvoltă prima navă de transport de marfă alimentată cu hidrogen din lume. Este programată să-și facă debutul ceva mai târziu în acest an, relatează revista Renewable Energy Magazine.

Ambarcațiunea, construită de Compagnie Fluvial de Transport (CFT), va fi lansată pe râul Sena din Paris și va folosi hidrogenul comprimat produs din electroliză ca singură sursă de energie. Nava este proiectată numai pentru rutele de apă interioară și nu este concepută pentru a naviga pe oceane.

„Cererea pentru tehnologii mai durabile în transportul pe căi navigabile interioare este în creștere”, a declarat Matthieu Blanc, directorul CFT, pentru revistă. „Ca parte a proiectului Flagships, suntem bucuroși să conducem calea către reducerea emisiilor din transport și să demonstrăm caracteristicile superioare ale pilelor de combustibil cu hidrogen în aplicațiile pe apă”.

Navele de marfă care navighează pe ocean au revoluționat comerțul mondial în ultimii 50 de ani în multe feluri – dar au devenit, de asemenea, un contribuabil imens la emisiile nocive cu efect de seră.

Majoritatea navelor funcționează cu mult combustibil care emite foarte mult dioxid de carbon și particule fine de carbon mai mult decât arderea combustibilului rafinat. În general, acestea sunt al doilea cel mai mare contribuitor la schimbările climatice.

Proiectul Flagship a primit doar o sumă de șase milioane de dolari pentru finanțare în 2018 din programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, numit Orizont 2020, destinat cercetării în continuare a transportului de mărfuri cu hidrogen combustibil.

O navă conceptuală cu hidrogen navighează deja la Paris, în timp ce două nave suplimentare sunt în prezent în construcție. Transformarea navelor de marfă mult mai mari în energie cu hidrogen ar putea reprezenta o provocare logistică substanțială.

Experimentul care a generat plasmă din hidrogen. Ce înseamnă pentru viitorul energiei?

După o lungă dezvoltare de șapte ani, un reactor experimental de fuziune din Marea Britanie a fost pornit cu succes, obținând „prima plasmă”: confirmarea faptului că toate componentele sale pot funcționa împreună pentru a încălzi hidrogenul gazos în faza plasmatică a materiei.

Această tranziție – realizată recent de o mașinărie numită MAST Upgrade din Culham, Oxfordshire – este ingredientul fundamental al unui reactor de fuziune nucleară funcțional, un vis pe care oamenii de știință încearcă să-l realizeze de zeci de ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: