10 mai 2020 | 07:10

Ziua tatălui se întâmplă azi. De ce nu are o dată exactă de la an la an?

ACTUALITATE
Ziua tatălui se întâmplă azi. De ce nu are o dată exactă de la an la an?
Danielle MacInnes / Unsplash

Dacă ai uitat că-i Ziua tatălui azi, e în regulă, Google îți aduce aminte printr-un doodle special. Și e bine să știi când o să pice anul viitor.

Ziua tatălui e sărbătorită în România cu un doodle special, așa cum Google a făcut în ultimii ani. Spre deosebire de alte țări, România și-a căpătat sărbătoarea aceasta relativ recent. Totodată, nu strică să știi că Ziua mamei nu-i pe 8 martie.

Ziua mamei e sărbătorită, prin lege, în prima duminică din mai. Și așa ajungem la Ziua tatălui. Aceasta e sărbătorită în a doua duminică din mai. A fost instituită prin legea nr. 319/2009, act normativ care prevede, totodată, şi sărbătorirea Zilei mamei.

Când a început România să aibă Ziua tatălui?

Ziua tatalui Google sarbatoare romania

Doodle de la Google pentru Ziua tatălui

Propunerea legislativă pentru cele două zile – Ziua mamei și Ziua tatălui – a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009. La Camera Deputaţilor a fost adoptată pe 29 septembrie 2009 și a fost promulgată pe 13 octombrie 2009.

Iniţiativa a aparţinut Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi unui grup de şapte parlamentari români.

Cele două zile au fost propuse pentru primele duminici din mai, astfel încât să poată fi sărbătorită pe 15 mai și Ziua internațională a familiilor, adoptată de ONU, dar şi Ziua copilului pe 1 iunie. Astfel, trei săptămâni consecutive sunt marcate de sărbători dedicate copiilor, părinţilor şi familiei.

Ziua aceasta a fost sărbătorită pentru prima dată pe 9 mai 2010. Totuși, e de reținut că, până în 2009, România era printre puţinele țări care nu au avut o astfel de tradiţie în mod oficial.

Anul acesta, Ziua tatălui e pe 10 mai. În următorii ani, datele vor fi acestea: 9 mai 2021, 8 mai 2022, 14 mai 2023, 12 mai 2024, 11 mai 2025 și 10 mai 2026.

La nivel internațional, ziua aceasta se sărbătoreşte în cea de-a treia duminică a lunii iunie. Sunt circa 52 de țări care celebrează la această dată, printre care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța sau Singapore.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele