16 ian. 2020 | 11:59

Yango primește aviz tehnic de funcționare. Pe ce perioadă poate activa în România?

ACTUALITATE
Yango primește aviz tehnic de funcționare. Pe ce perioadă poate activa în România?

Toate platformele care oferă servicii de ride-sharing au nevoie de un aviz tehnic. Cei de la Yango l-au primit acum pe-o perioadă destul de mare (comparativ cu alții).

Potrivit legii care reglementează activitățile de ridesharing din România, platformele care vor să activeze pe această piață locală au nevoie de acest aviz al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Societății Informaționale.

A anunțat că a primit avizul tehnic de la Guvern pentru funcționarea ca platformă digitală de intermediere a transportului alternativ. Acesta e activ doi ani.

„[….] încurajăm și sprijinim eforturile partenerilor noștri și ale șoferilor lor de a respecta prevederile Ordonanței de Urgență, inclusiv obținerea autorizației pentru transport alternativ până la data de 1 februarie, termenul limită pentru autorizare, pentru a-și putea desfășura activitatea fără niciun impediment, în condițiile impuse de lege.”
Andrei Voicu, Regional Manager al Yango în România

Cine a mai primit avizul tehnic până la Yango

platforme ridesharing yango bolt free now uber

Până acum, restul platformelor populare din România (Uber, Bold și Free Now) au obținut toate un aviz tehnic. Uber și Bolt îl au încă din octombrie 2019, dar pe-o perioadă de un an (15 octombrie), în timp ce Free Now (fostul Clever) are aviz tehnic pe doi ani până în 8 ianuarie 2022.

Pe listă mai este și BlackCab, care are aviz până pe 3 noiembrie 2020.

În textul ordonanței de urgență 49/2019 e menționat că avizul tehnic pentru platformele digitale, autorizația pentru transportul alternativ, precum și copia conformă a autorizației pentru transport alternativ se eliberează pentru anumite perioade (menționate în anumite puncte ale legii) fără a depăși data de 30 septembrie 2022.

Yango a debutat pe piața din România în iunie 2019. La acel moment, România era a cincea țară a Uniunii Europene în care serviciul a devenit disponibil. Promisiunea, încă de la început, a fost prețul mai mici. Serviciul e dezvoltat de compania Yandex din Rusia.

Yango a debutat pe piața locală și cu un model un pic diferit față de Uber sau Bolt. În loc să lucreze direct cu persoane fizice, a pornit cu parteneri care au flote de mașini și șoferi.

Astfel, din ianuarie 2020, ai următoarele servicii ca alternativă la transport: Uber, Bolt, Free Now, Yango, BlackCab.