Volvo revoluționează industria auto: invenția care ar duce mașinile autonome la alt nivel

Volvo revoluționează industria auto: invenția care ar duce mașinile autonome la alt nivel

Chiar dacă suntem în plină criză, iar industria auto pare „parcată” pe dreapta, există constructori care se gândesc la viitor. Și o fac într-un stil extrem de ambițios. Volvo vrea să revoluționeze domeniul, iar noul model XC90 ar putea fi echipat cu o tehnologie considerată o raritate: senzori LIDAR.

Volvo s-a prezentat mereu drept un etalon al siguranței atuni când vine vorba de autovehicule. Evident că nu a ratat nici investițiile pe noua direcție în care pare că merge industria: vehicule electrice și autonome. Constructorul suedez a publicat imagini cu ceea ce pare a fi noul model XC90.

Numai că noutatea nu o reprezintă modelul, ci tehnologia cu care ar putea fi echipat. E vorba de senzori LIDAR, care ar putea fi montați pe acoperișul mașinii și cu care ar putea fi echipate toate mașinile autonome ale mărcii vândute în 2020. Și e vorba de modele de serie.

Volvo revoluționează industria auto

Într-o imagine publicată de constructorul auto se poate vedea tehnologia LIDAR, care ar putea fi integrată în acoperiș și ar putea apărea pe toate mașinile autonome pe care Volvo le vrea scoase pe piață din 2022.

Senzori LIDAR – Volvo

Tehnologia e oferită de firma Luminar și e una considerată drept o raritate în industrie. Nu toți constructorii s-au dus spre această zonă, motiv pentru care planul Volvo pare extrem de îndrăzneț. E, practic, sistemul care poate asigura condusul autonom în condiții de maximă siguranță, după cum se laudă compania producătoare.

Volvo mizează, așadar, pe mașinile autonome, despre care spune că pot reprezenta viitorul industriei.

„Condusul autonom are potențialul de a fi una dintre cele mai salvatoare tehnologii din istorie, dacă este introdusă în mod responsabil și în siguranță. Furnizând maşinile noastre de viitor cu viziunea de care au nevoie pentru a lua decizii în condiții de siguranță este un pas important în această direcție”, spune Henrik Green, şeful departamentului Tehnologii al Volvo.

Cum funcționează această tehnologie, te poți întreba. Ei bine, specialiștii susțin că sistemul se bazează pe senzorii LiDAR de înaltă performanță, care emit milioane de impulsuri de lumină laser pentru a detecta cu precizie unde sunt obiectele prin scanarea a tot ceea ce este în jur, în panoramă 3D. Astfel, se creează o hartă cu o acuratețe extrem de mare, fără să fie nevoie de o conexiune la internet.

Practic, sistemul e diferit de cel pe care au mizat ceilalți constructori – adică un ansamblu de camere și radare, care identifică toate obiectele din jur și ia decizii în funcție de mediul în care circulă mașina autonomă. Nu înseamnă, însă, că Volvo renunță la acest sistem.

Tehnologia cu senzori LIDAR vine, de fapt, să completeze sistemul de back-up, cel care conține softul care controlează camerele și radarele pentru funcții precum direcție, frânare și altele.

„În curând, Volvo-ul va putea conduce autonom pe autostrăzi atunci când mașina va stabili că este sigur să facă acest lucru. În acel moment, Volvo-ul dumneavoastră își asumă responsabilitatea pentru condus și vă puteți relaxa, vă puteți lua ochii de pe drum și mâinile de pe volan. În timp, prin actualizările OTA se vor extinde zonele în care mașina se poate auto conduce. Pentru noi, o introducere sigură a autonomiei este o introducere treptată”, a adăugat Green.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: