Virusul s-ar fi răspândit mult mai devreme în Wuhan: ce spun oamenii de știință de la Harvard

Virusul s-ar fi răspândit mult mai devreme în Wuhan: ce spun oamenii de știință de la Harvard
Sursa foto: Matthew Tran / Unsplash

China a raportat primele cazuri de persoane confirmate cu noul virus din Wuhan în decembrie 2019. Totuși, oamenii de știință au ajuns acum la concluzia că virusul ar fi început să circule mai devreme în oraș.

Potrivit unui nou studiu, cercetătorii cred că posibilitatea ca noul coronavirus să se fi răspândit încă din luna august este destul de mare. Cercetători din cadrul Harvard Medical School și Universitatea de din Boston și spitalul au analizat pentru asta imagini din satelit ale parcărilor spitalelor din Wuhan și căutările de pe internet ale oamenilor.

Aceștia au analizat imaginile surprinse în parcările spitalelor între ianuarie 2018 și aprilie 2020 și a constatat o creștere accentuată a numărului de vehicule începând cu august 2019. Nivelul maxim a fost atins în decembrie 2019. Între septembrie și octombrie, cinci dintre cele șase spitale observate au avut cel mai mare volum zilnic de mașini în perioada analizată.

Unul dintre lucrurile pe care le-au luat în considerare a fost căutările de pe motorul popular de căutare din China, Baidu. Aceștia au observat în luna august 2019 o creștere a căutărilor pentru simptomele specifice bolii cauzate de SARS-CoV-2. Potrivit studiului, au fost înregistrate foarte multe căutări pentru „tuse” și „diaree”, cu aproximativ trei săptămâni înainte de cazurile confirmate de coronavirus la începutul anului 2020. Cercetătorii au remarcat că, deși căutările pentru tuse au coincis cu sezonul gripal, diareea este un simptom specific COVID-19.

Virusul din Wuhan s-ar fi împrăștiat mai repede

De cealaltă parte, China neagă veridicitatea studiului, pe care l-a catalogat a fi unul ridicol. Totuși, trebuie luate în considerare și acuzațiile cu care se confruntă China, cu privire la informațiile pe care le-a dezvăluit despre noul virus. Voci importante au acuzat statul chinez că ar fi ținut secret adevăratul număr al deceselor de pe teritoriul său pentru a crea impresia că virusul ar fi mai puțin grav decât este în realitate.

China a depistat primele cazuri de ceea ce s-a dovedit mai târziu a fi COVID-19 în decembrie. Pe 1 ianuarie 2020, piața din Wuhan se închide. Oameni în costume de protecția iau mostre de pe suprafețele din piață și le așează în pungi de plastic sigilate. Autoritățile din China încearcă să ascundă cazurile de pneumonie dintr-o cauză necunoscută.

„Dovada noastră susține alte lucrări recente care arată că apariția a avut loc înainte de identificarea sa în piața din Huanan. Aceste descoperiri coroborează, de asemenea, ipoteza conform căreia virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei și că ar fi circulat deja în momentul izbucnirii clusterului Wuhan”, spun cercetătorii care s-au ocupat de studiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: the guardian