09 iun. 2020 | 06:00

Viețile salvate de pandemie, în statistici: cât de benefică a fost scăderea poluării, conform experților

ACTUALITATE
Viețile salvate de pandemie, în statistici: cât de benefică a fost scăderea poluării, conform experților

Centrul de Cercetare a Energiei și Aerului Curat (CREA) a publicat un studiu foarte interesant legat de viața oamenilor în pandemie, pornind de la scăderea nivelului de poluare atmosferică.

La nivel global, s-au înregistrat peste 7 milioane de cazuri de coronavirus și peste 400.000 de decese. Din fericire, aproximativ jumătate dintre cei depistați cu Covid-19 au reușit să se vindece între timp. Dacă te afli în căutarea unor statistici pozitive înregistrate în ultimele luni, acestea sunt derivate din scăderea nivelului de poluare înregistrată în fiecare colț al mapamondului.

Deși nu încearcă nimeni să submineze gravitatea acestei perioade, cei de la CREA au agregat rezultatele mai multor studii realizat în lunile de izolare și le-au transpus într-un format mai ușor de înțeles. În final, s-a ajuns la concluzia că, doar în Europa, viața a aproximativ 11.000 de oameni a fost salvată datorită scăderii nivelului de poluare din atmosferă.

Pentru context, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că poluarea aerului ucide în media 7 milioane de oameni anual, la nivel global. În timp ce foarte mulți dintre noi au fost nevoiți să stea în casă, în izolare, gradul de poluare al aerului a scăzut, detaliu considerat unul dintre singurele beneficii ale pandemiei. Aceasta a fost consecința faptului că multe fabrici s-au închis și oameni au stat mult mai puțin în trafic.

Pornind de la această realitate, CREA a publicat mai multe statistici interesante, începând cu o scădere cu aproximativ 40% a nivelului de dioxid de azot și o reducere cu 10% a particulelor poluante în luna aprilie. Numărul de vieți salvate datorită acestei scăderi a fost de 11.000, deși, cu o probabilitate de 95%, valoarea respectivă ar putea ajunge până la 21.000.

În același raport se înregistrează că în aprilie, în Europa, s-au înregistrat cu 6.000 mai puține cazuri de astm la copii, cu 1.900 mai puține cazuri de vizită la urgențe din cauza atacurilor de astm și cu 600 mai puțin naștere înainte de termen. Singura problemă este că motivele de bucurie detaliate mai sus nu vor dura foarte mult și ne așteptăm ca ”normalitatea” îngrijorătoare premergătoare pandemiei să revină.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele