Viermii care ar putea rezolva problema poluării cu plastic: cum au fost descoperiți

Viermii care ar putea rezolva problema poluării cu plastic: cum au fost descoperiți

Dincolo de poluarea atmosferei cu dioxid de carbon, planeta noastră este o victimă a poluării cu plastic. Există numeroase legi menite să pondereze utilizarea plasticului de unică folosință, dar problema majoră ține de soluția pentru plasticul existent.

Nu de mult, scriam despre o balenă care a murit pe coasta Marii Britanii cu stomacul plin de plastic. În această situație se află foarte multe păsări, dincolo de pești și numeroase mamifere. Partea cea mai frustrantă a întregii ecuații este că plasticul poate fi reciclat, din păcate, acest românii sunt cei mai ineficienți din prisma acestei practici. Iar dacă vor să facă totuși ceva în acest sens, tentativele lor sunt descurajate de autorități, după cum se poate vedea în București. 

Dincolo de eforturile de reciclare care nu par să fie încununate de succes, o posibilă soluție pentru distrugerea plasticului ar putea veni de la niște viermi. Ilustrați în imaginea de mai sus, aceștia sunt mai degrabă similari cu o specie de omizi decât de viermi, dar important este că pot mesteca plasticul și îl pot reduce la o cantitate infimă.

În prima fază, creaturile au fost identificate în 2017, dar acum, cercetătorii au putut înțelege un pic mai bine modul în care funcționează. La ora actuală, oamenii de știință au descoperit că acești viermi au un tip de bacterii intestinale care sunt esențiale în procesul de biodegradare. Prin intermediul acestor bacterii, este accelerat procesul de biodegradare a plasticului, spune un profesor implicat în aceste cercetări, Christophe LeMoine de la Universitatea Brandon din Canada.

Dincolo de randamentul lor în a consuma plastic, aceste omizi sunt periculoase pentru activitatea albinelor. Din păcate, se pricep surprinzător de bine la a mânca ceara din faguri de miere.

Ca referință, în prima fază, larvele cu pricina au fost descoperite întâmplător de către un apicultor. Le-a pus într-o pungă pentru a le duce departe de albinele sale, dar au ros punga de plastic foarte rapid. În acel context, Federica Bertocchini, care este apicultor și cercetător la Institutul de Biomedicină și Biotehnologie din Cantabria, a realizat un studiu pentru a vedea cât de eficiente sunt larvele. Și-a dat seama imediat că fac o treabă mai bună în descompunerea plasticului comparativ cu alte modele.

Citește și: