România se numără printre codașele Europei când vine vorba de colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea lor. Pe de o parte, este o problemă de educație. O mare parte din vină le aparține însă autorităților.
Un reportaj al celor de la ProTV a încercat să atragă atenția asupra inutilității bucureștenilor de a recicla. Aceste probleme nu sunt însă doar în capitală. În fiecare colț al țării, oamenii știu că deșeurile puse diferențiat în pubele de culori diferite sunt, de fapt, colectate la grămadă.
Într-o lume ideală și în conformitatea cu pretențiile Uniunii Europene, România trebuia să aibă un nivel de reciclare de 50% din deșeurile care pot fi refolosite. Din această categorie, cel mai important și periculos pentru mediu este plasticul. Din păcate, în țara noastră se prelucrează de trei ori mai puține deșeuri decât ar trebui.
Doar 14% din cantitatea totală de deșeuri colectate în România ajung să fie refolosite. În București, procentul este cu mult sub media națională, doar 9%. Cei mai mulți oameni fac un efort să-și colecteze deșeurile menajere și cele reciclabile (carton, metal) în pubele de culori diferite. În Pantelimon însă, mașina le colectează împreună, gunoaiele fiind trântite în același spațiu.
În teorie, există un contract de salubrizare în care se specifică faptul că fiecare locuitor din oraș trebuie să primească un sac galben pentru carton și plastic. În practică, în București, acei saci au ajuns la 60% din populație. Partea fascinantă este că unii oameni și-au cumpărat propriile tomberoane, proprii saci și fac numeroase eforturi pentru a facilita reciclarea. Din păcate, toate sunt reduse la zero când gunoierii le pun gunoaiele la un loc.
Ai fi tentat să crezi că într-un astfel de set de circumstanțe problema este cauzată de firma de salubritate. Din păcate, acea firmă a fost contractată de primar și tot el este responsabil de supravegherea modului în care își face treaba, fapt care nu se întâmplă.
Inconștiența autorităților ne va costa scump, mai repede decât ai crede. În lipsa unor măsuri ferme, ne pasc amenzile. Avertismentele Uniunii Europene pe acest subiect sunt clare. Dacă, până la sfârșitul anului, România nu va pune la punct o infrastructură de colectare a deșeurilor, țara va intra în procedura de infringement, iar sancțiunile se vor ridica la peste 200.000 de euro pe zi.