VIDEO Inevitabilul s-a produs: inteligența artificială la fel de abilă ca un om, conform Microsoft

VIDEO Inevitabilul s-a produs: inteligența artificială la fel de abilă ca un om, conform Microsoft

Inteligența artificială este un subiect foarte important pentru giganții din tech, iar companii precum Microsoft sau Google fac investiții fabuloase în acest domeniu.

Încă din 2016, cei de la Google se lăudau cu faptul că un algoritm de inteligență artificială face o treabă decentă în a descrie conținutul imagini. La acel moment, se vehicula o acuratețe de 94%. Acum, cei de la Microsoft sunt convinși că au ajuns chiar mai departe decât atât.

Conform cercetătorilor gigantului din Redmond, abilitățile descriptive ale unui nou algoritm de inteligență artificială au depășit performanța unui om în a înțelege ce vede. Ca referință, există un test obiectiv în acest sens accesibil aici, iar creația Microsoft se află în vârful clasamentului. Benchmark-ul cu pricina este intitulat nocaps image captioning.

În testele interne realizate de Microsoft, noul AI este de două ori mai performant decât cel pe care îl folosește din 2015 pentru identificarea fotografiilor pe care le găsești pe Bing. Partea interesantă este însă că Microsoft nu are nicio intenție să țină noua tehnologie doar pentru uz intern.

În schimb, oferă noul algoritm de inteligență artificială ca o componentă în cadrul abonamentelor la Azure Cognitive Services. Astfel, orice dezvoltator de aplicații poate integra această componentă software în propriile aplicații. De asemenea, mecanismul a fost deja incorporat în aplicația Microsoft destinată persoanelor cu handicap de vedere, Seeing AI. Astfel, nevăzătorii vor câștiga un avantaj semnificativ în a înțelege cu ce se confruntă în viața reală, ce întâmpină în fața lor. În plus, vor fi mult mai eficienți în a naviga pe internet, în a folosi diverse aplicații și dispozitive.

Până la finele anului, mecanismul de identificare a conținutului din imagini va fi integrat în majoritatea aplicațiilor și serviciilor Microsoft, atât pe Windows, cât și pe Mac. Noul algoritm de inteligență artificială va fi prezent și în PowerPoint, Word, Outlook.