VIDEO Fața de masă care știe ce ai pus pe ea, creată de Microsoft: cum îți face viața mai ușoară

VIDEO Fața de masă care știe ce ai pus pe ea, creată de Microsoft: cum îți face viața mai ușoară

În contextul în care tot mai multe gadgeturi din casă pot deveni semnificativ mai deștepte decât au fost vreodată, nu ar trebui să vină ca o surpriză că o față de masă poate știi ce urmează să mănânci.

Un grup de cercetători de la Microsoft împreună cu oameni de știință de la mai multe universități din SUA au creat Capacitivo. Acesta este un gadget futurist sub forma unei fețe de masă. Scopul său este de a identifica ce pui pe masă și de a folosit acea informație într-o multitudine de feluri.

În cazul în care ai obosit să-ți scrii într-o aplicație ce mănânci în fiecare zi, acela s-ar putea să fie unul dintre scenariile în care Capacitivo îți face viața mai ușoară. Noua fața de masă poate detecta alimente, băuturi și multe alte obiecte bazându-se doar pe suprafața de contact dintre materialul aparent textil și produsul identificat.

Pentru a-și atinge scopul, stofa inteligentă utilizează o combinație de electrozi înțesați și un sistem complex de rețele neurale, ca să ”înțeleagă” atât textura cât și forma obiectului pe care îl ai pe masă. Ca un avantaj incredibil, poate identifica până și produse din interiorul unui castron sau pahar.

În prima fază, ideea din spatele materialului inteligent a fost de a-ți face viața mai ușoară în bucătărie. Când nu știi ce să gătești, pui ce ai în casă pe masă, iar câteva rețete îți vor fi generate automat. O aplicație de dietă poate înregistra automat ce bei, în funcție de paharul de pe masă. Un alt scenariu interesant este să-ți conectezi Capacitivo la telefon și când ieși din casă să-ți aducă aminte că ți-ai uitat căștile sau ochelarii pe masă. În cel mai trist scenariu, îți poate aduce aminte că nu ți-ai spălat castronul de la ciorbă.

Nu știm când sau dacă va deveni vreodată un produs comercial, dar Capacitivo are și minusuri. Nu recunoaște obiecte metalice și nu face o treabă bună cu cărți, carduri de credit și alte obiecte pătrățoase cu o suprafață perfect plană.