VIDEO Enola Holmes, cel mai controversat serial Netflix, are o premisă aparent nevinovată

VIDEO Enola Holmes, cel mai controversat serial Netflix, are o premisă aparent nevinovată

Enola Holmes este un serial construit în jurul surorii lui Sherlock Holmes, interpretată de Millie Bobby Brown. Din păcate pentru Netflix, reprezintă și subiectul unui proces intentat companiei americane.

În cazul în care nu ai citit sau văzut tot ce era de spus despre Sherlock Holmes, Netflix îți propune un nou serial a cărui acțiune gravitează în jurul muncii de detectiv. De această dată însă, în centrul atenției, se află sora faimosului detectiv fictiv.

”În anul 1884, Anglia este o lume în pragul schimbării. În dimineața zilei în care urmează să împlinească 16 ani, Enola Holmes (Millie Bobby Brown) descoperă că mama ei (Helena Bonham Carter) a dispărut, lăsând în urmă o mulțime de cadouri, dar niciun indiciu referitor la destinația sau motivul plecării. După o copilărie nonconformistă, Enola se trezește deodată în grija fraților ei, Sherlock (Henry Cavill) și Mycroft (Sam Claflin), amândoi hotărâți să o trimită la un pension pentru tinere domnișoare manierate. Refuzând să se supună dorinței celor doi, Enola fuge la Londra pentru a-și căuta mama.

De-a lungul călătoriei, ajunge să fie implicată într-un mister care are legătură cu un tânăr lord (Louis Partridge) fugit de acasă și devine ea însăși o superdetectivă, depășindu-și celebrul frate, pe măsură ce descoperă o conspirație care amenință să schimbe cursul istoriei. Bazat pe îndrăgita serie de cărți semnată de Nancy Springer, ENOLA HOLMES este un film de mister și aventură, în care cel mai mare detectiv al lumii își întâlnește cel mai aprig competitor: propria soră adolescentă. Zarurile au fost aruncate!”, se arată în comunicatul oficial pe marginea iminentului show.

În ceea ce privește procesul aflat pe rol, acesta a fost intentat de compania care deține drepturile de autor pentru operele lui Sir Arthur Conan Doyle. ”Doyle`s Estate” a dat în judecată Netflix, Springer, Penguin Random house și compania de producție a show-ului din cauza modului în care este ilustrat în serial personajul lui Sherlock Holmes.

Mai precis, ei au o problemă cu faptului că este mai sentimental și empatic, comparativ cu celelalte interpretări ale personajului pe care le-am văzut în filme și seriale. Pentru context, cea mai mare parte a scrierilor lui Sir Arthur Conan Doyle despre aventurile lui Sherlock Holmes fac parte din domeniul public, sunt gratuite și nu trebuie nimeni să plătească licență pentru utilizarea lor. În acele cărți, Holmes este așa cum îl știi, rece, calculat, eficient și, în aparență, lipsit de emoții.

Mai există însă câteva scrieri cu Sherlock Holmes care trebuie licențiate. Acestea din urmă, redactate tot de Doyle, ne prezintă faimosul detectiv ca fiind sensibil, empatic, afectat de ceea ce se petrece în jurul său. Pentru că personajul interpretat de Henry Cavill în Enola Holmes are aceste trăsături, ”Doyles`s Estate” speră să obțină niște bani de la Netflix, sub pretextul că se bazează pe scrierile care necesită licențiere. Pretenția este una destul de dificil de dovedit în fața unui tribunal, dar procesul este pe rol.

Până când aflăm deznodământul procesului, Enola Holmes urmează să aibă premiera pe 23 septembrie 2020.

Citește și: