VIDEO De la „Carolina” la „Dau Moda”, am vorbit cu un expert străin despre cum i se pare muzica românească din ultimii 20 de ani

Ai putea spune că-i dificil să îți dai seama unde e muzica românească pe scena mare. Avem niște combinații de trap, mixuri cu muzică folclorică, manele care acum trec printr-o nouă etapă și mai avem niște pop.

„Dau Moda”, în 2020, ar putea fi cea mai ascultată melodie. Pe YouTube are peste 58 de milioane de vizualizări. E bună, e proastă? E cumva irelevant să discutăm în acești termeni. Ne preocupă doar pe noi, localii, dacă e bună sau proastă, dar o audiență semnificativă a stabilit deja că e de succes. Ar intra pe radio? Ar fi pe TV? Nu știu.

De la Jador și Lino Golden am mers până la nebunii ani ’90 când Romeo Fantastick cânta despre această fată Carolina – și ce i-ar face, și ce nu i-ar face. A fost un hit nebun pentru acele vremuri nebune, cu mult accent pe sex, pornografie și-o dezlănțuire sexuală. E bună, e proastă? Nici nu mai contează, e legendară – cu ale ei motoare verticale și supranaturale.

N-am făcut acest demers ca să descopăr ce e cu adevărat în muzica românească. Dar Wesley A’Harrah, CMO la Hyper Orange, e un profesionist în divertismentul muzical. Ajută companii, artiști să-și crească relevanța în online, acolo unde muzica ajunge pentru prima dată în aceste vremuri. Wesley n-a avut contact cu muzica noastră, așa că l-am luat de la zero.

L-am trecut prin „Macho Man”, „D’la sate”, un nemuritor șlagăr al Fără Zahăr, dar am ajuns și la Loredana cu a ei „Zig Zagga” și până la BUG Mafia cu „Cine e cu noi”. Încă nu știu cine e cu noi, dar în mod cert poți afla câteva lucruri – utile sau nu – despre cum sună muzica românească unei urechi care ar putea promova pe plan internațional.

Și unde ai promova muzica noastră? Ei bine, în piața vorbitorilor de spaniolă. Avem atât de multe influențe în muzică, încât e un demers natural. Așa că pe listă am adăugat și ROA cu „Ne place”. Și așa cum ne arată această melodie, ne plac sintetizatoarele și mai ales acordeonul. Cum a zis un de acum nemuritor din manele: „ușor, doar eu și chitara pe spate”.

Știi cum e muzica românească? Uite c-a zis-o Florin Salam într-un titlu de melodie: „Un nebun așa ca mine”. Am inclus-o și pe aceasta, că prea sună bine o chitară pe-o manea. Nu-i de inimă albastră, dar e pentru nebuni așa ca noi în această margine de Europă în care am adunat tot ce-a fost mai bun și mai prost de la cei care au trecut pe aici.

Wesley a trecut și el pe aici – chiar dacă digital – și a fost speaker la conferință Mastering de Music Business. Așa că am luat de la el aceste impresii din videoul de mai sus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: