ViDEO Cât de utile sunt masca de protecție și eșarfa: experimentul care desființează toate miturile

VIDEO Cât de utile sunt masca de protecție și eșarfa: experimentul care desființează toate miturile

Cercetătorii americani au realizat o serie de experimente pentru a înțelege, în mod practic, cât de utilă este de fapt masca de protecție. Rezultatele se pot vedea mai jos.

În continuare, purtarea măștii de protecție reprezintă un motiv foarte serios de conflict între oameni în perioada pandemiei. În frunte cu comunitatea științifică și autoritățile, mulți sunt de părere că masca de protecție este indispensabilă ca mijloc de protecție. Foarte mulți sunt însă convinși că reprezintă o prostie, iar argumentul lor principal este că virusul este prea mic pentru a nu putea să treacă prin mască.

Echipa din spatele unui popular canal de YouTube, The Slow Mo Guys, pentru a elimina orice dubiu în legătură utilitatea măștilor, au creat o serie de clipuri. Astfel, poți să vezi cum călătoresc particulele de salivă și, implicit, de microbi, în timp ce respiri sau vorbești, cu și fără mască. Întregul clip a fost comentat de doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din SUA.

„Aceasta este înregistrarea pe care am făcut-o, de 1.000 de cadre pe secundă, adică aproximativ de 40 de ori mai lent decât în timp real.  Asta, în timp ce număram de la 1 la 4 [cu voce tare n.r.]. Asta înseamnă numerele pe care le puteți vedea la baza ecranului. Am fost stupefiat de cantitatea de particule care ieșeau din gura mea. Nu numai când scuipam, nu doar la începutul fiecărui cuvânt, ci și când terminam de vorbit. Mai ales la cuvântul patru, puteți vedea aburul fin care iese din gura mea. A fost cu adevărat surprinzător. Se poate vedea cu ochiul liber: particulele sunt atât de mici, încât nici nu cad (pe sol – n.r.), nici măcar nu vorbeam foarte tare. Era un volum mediu”, au explicat creatorii experimentului.

Anthony Fauci a apreciat enorm efortul din spatele acestui experiment și i-a lăudat pe cei responsabili. „Cred că ceea ce tocmai ne-ați arătat este o demonstrație foarte frumoasă din punct de vedere grafic a importanței purtării măștilor, pentru că, așa cum vedem și din înregistrare, spuneți același lucru: unu, doi, trei, patru… și foarte puține particule trec de mască.

Așadar, noi tot spunem și cred că demonstrații grafice de genul celei pe care ne-ați arătat-o întăresc acest lucru, că unul dintre motivele pentru care este atât de important să ne acoperim fața este că acum știm că 40-45% din persoanele infectate nu au simptome. Și totuși, virusul este prezent în partea nazală a faringelui. Mai știm că o parte substanțială a infectărilor provine de la persoane fără niciun fel de simptome. De aceea, mulți oameni au o interpretare lesne de înțeles, deși greșită, potrivit căreia poți transmite virusul doar când tușești sau strănuți lângă altcineva.

Ceea ce nu înțeleg oamenii este faptul că atunci când vorbești, chiar dacă nu vorbești tare, sau când cânți, ceea ce este mult mai rău decât simpla vorbire, există aceste particule eliminate din gură, care pot rămâne în aer pentru un anumit timp, unele pică pe sol, motiv pentru care recomandăm distanța de doi metri între persoane, dar unele dintre ele sunt purtate de aerosoli și pot pluti așa o vreme. Iată de ce este atât de important să purtăm măști, mai ales când credem că ne aflăm într-o situație în care nimeni nu tușește sau strănută. Ați demonstrat asta foarte frumos, doar rostind: unu, doi, trei, patru”, a comentat expertul în boli infecțioase, conform Digi24.

Cât de utile sunt măștile de protecție în a preveni infectarea

În aceeași perioadă, au apărut rezultatele unui test efectuat în Japonia pe două manechine cu particule infecțioase de SARS-CoV-2. În cazul unuia dintre ele au utilizat un spray pentru a împrăştia virusul, iar pentru celălalt, un ventilator care a imitat respiraţia umană.

Concluziile au fost cât se poate de simple. Oamenii sănătoși care poartă o mască din pânză beneficiază de o protecție de doar 17%. Cei care poartă măști chirurgicale sunt protejați cu până la 50%, iar cei care utilizează măști cu filtru de protecție interschimbabil – KN95 au până la 80% grad de protecție.

Mai interesantă este însă situația când o persoană bolnavă poartă o formă de protecție. Chiar și în cazul utilizării unei măști din pânză sau a unei chirurgicale, gradul de transmisie este redus cu 70%.


Citește și: