Veste proastă pentru bolnavii de COVID-19: când vom avea un vaccin, conform Comisiei Europene

Veste proastă pentru bolnavii de COVID-19: când vom avea un vaccin, conform Comisiei Europene

Un număr mare de organizații guvernamentale și companii private lucrează la găsirea unui vaccin pentru coronavirus. Din păcate, perspectivele nu sunt optimiste.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este o instituție importantă la nivelul Uniunii Europene și tocmai a dat publicității un comunicat legat de posibilitatea unui vaccin pentru prevenirea coronavirus și, implicit, a răspândirii sale în rândul populației. Din păcate, cum era de altfel de așteptat, va mai dura mult până când respectivul vaccin va ajunge la oamenii din fiecare colț al Europei.

Punerea la dispoziţie a unui vaccin împotriva noului coronavirus, gata să fie utilizat „pe o scară largă”, ar mai putea dura cel puţin un an, a apreciat marţi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), scrie AFP. Localizată la Amsterdam, agenția a atras atenția asupra mai multe proiecte de dezvoltare a vaccinului care se află într-un stadiu avansat de cercetare și dezvoltare. Asta nu înseamnă însă vă vor fi omiși pași importanți din procesul de testare.

În același comunicat, oficialii agenției au adăugat că două vaccinuri au intrat deja într-o primă fază de teste clinice, desfăşurate pe voluntari sănătoşi. EMA „estimează că va trebui să se aştepte poate cel puţin un an înainte de a avea un vaccin împotriva COVID-19 gata să fie aprobat şi disponibil în cantităţi suficiente pentru a fi utilizat pe o scară largă”.

Informația dezamăgitoare pentru mulți se bazează pe informațiile din piață, dar mai ales pe deceniile de experiență în domeniul dezvoltării vaccinurilor, a precizat EMA.

Printre progresele făcute de companii independente, într-un stadiu destul de avansat se află gigantul farmaceutic Johnson & Johnson (J&J). Chiar și așa, în cazul lor, vor începe testele pe oameni până în luna septembrie a acestui an, urmând ca utilizarea sa în cazuri de urgență, nu uz general, să fie implementată la începutul anului viitor. Acest anunț a fost făcut public luni.