Vânzările de mașini se vor prăbuși în 2020: Dacia poate salva situația cu cel mai așteptat model

Vânzările de mașini se vor prăbuși în 2020: Dacia poate salva situația cu cel mai așteptat model

Dacia, la fel ca alți producători auto, se așteaptă la un declin al vânzărilor anul acesta. Dar pentru constructorul de la Mioveni ar putea fi și o veste care ar putea conduce la o soluție salvatoare.

Anul 2020 a început cum nu se mai poate mai prost pentru constructorii auto. După un declin accelerat în luna ianuarie, au urmat celelalte luni în care pandemia de coronavirus a oprit producția în multe uzine și mulți constructori s-au văzut nevoiți să caute soluții salvatoare.

Analiștii estimează acum că vânzările se vor prăbuși anul acesta. Înmatriculările globale de automobile electrice urmează să înregistreze un declin de 18% în acest an, dar cel mai mult vor scădea, de fapt, autovehiculele cu motoare clasice. Din acest punct de vedere, Dacia ar putea învăța o lecție: producția primului model electric, Dacia Spring, trebuie accelerată pe cât posibil.

Cum se va raporta Dacia la scăderea vânzărilor

Specialiștii care studiază piața auto susțin că scăderea va fi de 18% în rândul mașinilor electrice, dar cel mai afectat sector va fi tot al celor clasice. Astfel, înmatriculările de automobile echipate cu motoare cu combustie internă vor scădea cu 23% la nivel global în 2020.

Cauzele sunt multe și mai toate au legătură cu criza medicală: una dintre ele e închiderea temporară a showroom-urilor, ca urmare a măsurilor destinate limitării propagării virusului COVID-19, a întrerupt vânzările și a afectat încrederea consumatorilor. Apoi, producția multor uzine a fost oprită pentru o lună sau două.

„Pandemia de COVID-19 va provoca o scădere majoră în vânzările globale de automobile în 2020. Direcția pe termen lung nu s-a schimbat, însă piața va fi una cu denivelări în următorii trei ani.”
Colin McKerracher, analist la BNEF.

Estimările se duc și mai departe de anul acesta. În 2040, specialiștii cred că automobilele electrice vor reprezenta 31% din flota globală și vor fi responsabile pentru 58% din vânzările de autoturisme noi de pasageri, în timp ce automobile echipate cu motoare cu combustie internă vor intra pe o pantă descendentă, după ce în 2017 au atins vârful.

Pentru acest an, analiștii se așteaptă ca la nivel mondial să fie vândute 1,7 milioane de automobile electrice, care se vor adăuga celor aproximativ șapte milioane de unități care sunt deja în circulație.

Anul 2020 ar putea veni, așadar, cu o lecție pentru Dacia. Constructorul ar putea învăța că trebuie să se grăbească în privința modelului Spring, primul electric din gamă. Viitorul e al mașinilor electrice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: