Două găuri negre s-au ciocnit și acum NASA crede că poate obține răspunsuri cruciale

Două găuri negre s-au ciocnit și acum NASA crede că poate obține răspunsuri cruciale

Astronomii au urmărit ceea ce cred că ar putea fi o explozie extrem de rară în spațiu: un fulger puternic de lumină care ei cred că a provenit dintr-o pereche de găuri negre care fuzionează, aproape ca o flacără gigantică cosmică.

Astronomii NASA au observat niște valuri gravitaționale transmise de o fuziune a găurilor negre, conform Live Science. 34 de zile mai târziu, un observator a identificat explozia în aceeași regiune a spațiului. Dacă cele două sunt în realitate legate – astronomii nu sunt încă siguri – ar însemna că NASA are date noi neobișnuite care ar putea ajuta la explicarea misterelor găurilor negre.

Explozia în sine nu are un precedent, iar condițiile sale de bază sunt foarte rare. Pe baza datelor observatorului, oamenii de știință bănuiesc că două găuri negre comparativ mici ca dimensiuni s-au topit, în timp ce ambele orbitau o gaură neagră super-masivă, potrivit cercetărilor publicate în revista Physical Review Letters.

Două găuri negre influențate de-o a treia și mai puternică

Oamenii de știință bănuiesc, pe baza alăturării undelor gravitaționale și a luminii, că flacăra a pornit din două mici găuri negre care se contopeau în discul de acreție a găurii negre supermasive. Gravitația incredibil de puternică a găurii negre supermasive afectează lucrurile mai mici din disc, chiar și alte găuri negre.

Forța acelei fuziuni a trimis nou-fuzionata gaura neagră incinerând orice lucru pe discul de acumulare al găurii negre supermasive.

Scenariul improbabil prezintă o oportunitate pentru astronomi de a înțelege cum și de ce se produc aceste coliziuni ale găurilor negre – dar mai întâi trebuie să confirme că explozia și fuziunea au în realitate o conexiune.

„Această detectare este extrem de interesantă”, a spus astrofizicianul NASA Daniel Stern într-un comunicat de presă. „Putem afla multe despre aceste două găuri negre care se contopesc și despre mediul în care se aflau pe baza acestui semnal pe care l-au creat într-un mod inadvertent”, a adăugat el.

Citește și: