Una dintre marile minciuni ale deceniului: spionajul NSA n-a oprit niciun atac terorist

Una dintre marile minciuni ale deceniului: spionajul NSA n-a oprit niciun atac terorist

Administrația Națională de Securitate a Statelor Unite (NSA) conducea un program amplu de spionaj pentru a asculta înregistrările telefonice ale americanilor în vederea contracarării eventualelor atacuri teroriste.

Decizia unei curți de apel federale declară programul NSA drept ilegal și posibil neconstituțional. Pe deasupra, nu există dovezi care să arate că datele obținute prin intermediul programului ar fi condus la arestarea vreunui suspect de terorism.

În hotărârea sa, Curtea de Apel a Circuitului 9 a declarat că NSA a încălcat legea colectând “metadate de pe telefon” sau înregistrări în masă ale istoricului apelurilor telefonice ale americanilor.

Instanța a confirmat condamnările a patru imigranți somalezi care au fost acuzați de strângerea de fonduri pentru teroriști, însă a concluzionat că datele colectate de NSA nu au fost în cele din urmă relevante pentru respectivele condamnări, potrivit Business Insider.

Problematica are o istorie lungă

Programul NSA de colectare a înregistrărilor telefonice a fost scos la iveală pentru prima dată de fostul contractor NSA, Edward Snowden, în 2013. Pe fondul scandalului public în urma dezvăluirii, agenția a apărat programul susținând că a ajutat la contracararea atacurilor teroriste.

NSA a putut indica un singur exemplu concret: cazul lui Basaalay Moalin.

Instanța de apel a decis însă nu doar că înregistrările telefonice ale lui Moalin au fost colectate ilegal, ci că în cele din urmă, au fost irelevante pentru condamnare.

“Având în vedere că declarațiile publice ale oficialilor guvernamentali au creat o impresie contrară, acea impresie este incompatibilă cu conținutul înregistrării clasificate”, a declarat judecătorul Marsha Berzon.

Programul NSA de colectare a metadatelor a fost întrerupt în 2015, când Congresul a adoptat USA Freedom Act. Conform legii, înregistrările telefonice în masă ar fi păstrate în continuare de companiile private de telefonie, dar pot fi obținute de anchetatori cu permisiunea unui judecător.

Se pare că NSA nu a încetat să urmărească metadatele telefonice în întregime până în 2018.

Moalin, imigrantul somalez aflat în centrul cazului, va rămâne în închisoare, unde execută o condamnare de 18 ani.

Hotărârea lui Berzon, care a menționat în mod repetat rolul lui Snowden în expunerea practicii NSA, a subliniat că NSA a încălcat legea în supravegherea sa a milioane de americani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: