Un nou tip de mineral a fost găsit pe o piatră veche de peste 200 de ani

Un nou tip de mineral a fost găsit pe o piatră veche de peste 200 de ani

Un nou tip de mineral a fost descoperit de oamenii de știință care au analizat o piatră minată în Cornwall, în urmă cu 220 de ani.

Mineralul a fost descoperit de o echipă de oameni de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, din care face parte și mineralogul Mike Rumsey. El studia o piatră luată din mina Wheal Gorland din St Day, o fostă zonă minieră lângă Redruth, potrivit Metro.co.uk.

„Cercetăm un mineral numit liroconit, astfel încât să-l putem curăța în mod corespunzător. Liroconitul este un mineral frumos, de un albastru strălucitor, care provine din Cornwall și încercam să înțeleg de ce culoarea sa variază de la un albastru strălucitor până la un verde smarald închis”, a spus Mike, curatorul principal al mineralelor de la muzeu.

Mike a continuat: „Pe baza istoriei miniere, Cornwall este un sit al patrimoniului mondial UNESCO cunoscut în întreaga lume pentru descoperirea multor minerale noi. Cu toate acestea, multe dintre aceste descoperiri s-au întâmplat de-a lungul a 100 de ani, când minele erau încă active, așa că descoperirea unui nou mineral din Cornwall, în special unul care are legătură cu cel mai faimos mineral din regiuni, este cu adevărat uimitor”.

Mina în care a fost găsit kernowit este, de asemenea, locația din care provine majoritatea liroconitului din lume, care este foarte apreciat în rândul colecționarilor. Mike a adăugat: „Majoritatea liroconitului provine din acest loc numit Wheal Gorland. Mina a fost folosită între anii 1790 și 1909, dar a fost demolată. Deoarece liroconitul este un mineral atât de faimos, ar putea exista probe de kernowit în alte muzee care au fost grupate în tot acest timp cu liroconitul”.

Noul mineral, de culoare verde închis, a fost numit “kernowite”, după Kernow, denumirea din limba Cornish pentru Cornwall

Mike spune că este o descoperire importantă. Mike a descoperit kernowite împreună cu colegii de la NHM și colaboratorii din Slovacia și Diamond Lightsource din Harwell, Oxford. Noul mineral a fost aprobat, iar lucrarea despre noul kernowite va fi publicată în revista Mineralogical.

Muzeul a explicat modul în care noile minerale sunt descrise ca o “specie” nouă, la fel ca plantele și animalele, după sistemul dezvoltat de Carl Linnaeus în secolul al XVIII-lea. Mike a continuat: „Ca și alte ramuri ale științelor naturale, mineralele și rocile au fost organizate de oamenii de știință într-un mod care le-a permis oamenilor să recunoască conexiunile și legăturile dintre ele. Linnaeus a inclus și regnul mineralelor în clasificările sale”.

Pentru a fi descris ca o nouă specie, un nou mineral trebuie să îndeplinească o serie de criterii legate de chimie, atomi și dispunerea componentelor, ceea ce mineralogii numesc structură cristalină.

Există în jur de 100 de specii noi de minerale descoperite în fiecare an, dar nu multe au cristale colorate și mari. Mike a adăugat: „Pentru noul kernowit compoziția este în general dominată de fier și rezultatul este un cristal verde”.

Citește și: