Un inhalator ar putea avea efecte benefice în lupta cu virusul. Cum funcționează?

Un inhalator ar putea avea efecte benefice în lupta cu virusul. Cum funcționează?

Imaginează-ți: un inhalator antiviral care te-ar putea proteja de coronavirus. “One puff a day that keeps COVID away” – oare e posibil?

Deși sună ca un vis îndepărtat, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din California, San Francisco susține că l-a creat. Oamenii de știință au dezvoltat o moleculă minusculă care, spun ei, că poate bloca pe SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-1. Astfel, el ar face imposibilă infectarea celulelor umane de către virus.

Au mai rămas multe teste înainte ca tratamentul lor să ajungă pe rafturi, dar echipa crede că, în fiecare zi, un singur puf de la inhalator ar putea menține oamenii în siguranță până când un vaccin ar fi gata, în cele din urmă.

Cum ar putea ajuta acest inhalator, în războiul” cu Covid-19

Protecția reală provine de la proteine ​​minuscule numite nano-anticorpi, versiuni considerabil mai mici ale anticorpilor pe care corpul tău le folosește pentru a combate infecțiile. Conform cercetărilor echipei, care au fost distribuite online, dar care nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate, doi dintre acești nano-anticorpi se pot fixa pe proteina de vârf a coronavirusului, ceea ce o împiedică să infecteze o nouă celulă.

Un al treilea nano-anticorp – care este principalul pe care echipa se concentrează în tratamentul lor – face un pas mai departe. În loc să blocheze doar vârfurile, acesta împiedică, de fapt, activarea vârfurilor.

Majoritatea echipelor care lucrează la tratamente antivirale încearcă să utilizeze anticorpi și nu versiunile lor mai mici. Echipa UCSF spune că aceste versiuni sunt o perspectivă mai realistă, deoarece sunt mai mici. Dimensiunea lor îi face mai ușor de manipulat într-un cadru de laborator și îi ajută să supraviețuiască abuzurilor, ca procesul de a fi transformat într-un aerosol și încărcat într-un inhalator după aceea.

Dacă tratamentul va fi aprobat, echipa spune că va fi accesibil. Și totuși: o mulțime de medici vor solicita un angajament financiar și logistic foarte real de a-l crea și distribui. Poate ajuta unii oameni până când vom avea un vaccin, dar în mod realist, este greu să ne imaginăm noi tratamente peste noapte. Până la această schimbare, tehnologia actuală pe care o avem – una în care protecția împotriva COVID-19 este pusă la dispoziția tuturor – rămâne aceeași: tu, purtând o mască.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: