20 mart. 2020 | 15:36

Un fost inginer Google, acuzat de furtul a 14.000 de documente secrete, își recunoaște vinovăția. Ce riscă acum?

ACTUALITATE
Un fost inginer Google, acuzat de furtul a 14.000 de documente secrete, își recunoaște vinovăția. Ce riscă acum?

De mai bine de un deceniu, Google lucrează la mașini autonome. Acum, acea divizie e parte din Alphabet, compania care controlează și Google. În acest deceniu, a descoperit și că un om din interior a furat secrete și le-a dus la Uber. Cele două companii s-au înțeles și acum inginerul pledează vinovat.

Cercetarea în domeniul mașinilor autonome derulată de Google e acum în portofoliul Waymo, companie controlată de Alphabet. Printre angajații de la început a fost și Anthony Levandowski. El a fost unul dintre membrii fondatori, în 2009, ai unui proiect intitulat „Driver”, în vederea dezvoltării maşinilor autonome.

Mai târziu a ajuns la Uber printr-o preluare a companiei sale Otto specializata în dezvoltarea sistemelor autonome pentru camioane. Însă scandalul în care și-a asumat vina acum presupune că a furat secrete de la Google. Acuzația e că 14.000 de documente au fost luate de acesta înainte să fondeze Otto și să o vândă către Uber.

Între Uber și Alphabet există o înțelegere din februarie 2018. Uber a plătit către Waymo 244 de milioane de dolari ca urmare a acestei înțelegeri.

Acum, Anthony Levandowski a recunoscut că a descărcat o serie de documente, cu câteva luni înainte să demisioneze, în ianuarie 2016. Printre acestea erau și planuri ale sistemului Light Detection And Ranging (LiDAR). Acesta e un sistem radar cu laser care să fie folosit de mașini autonome identifice obstacole.

Fostul inginer Google a pledat vinovat pentru un cap de acuzare

În august, Levandowski a fost inculpat de 33 de capete de acuzare. El a pledat vinovat doar de unul dintre aceste capete de acuzare pe 19 martie, în schimbul abandonării celorlalte. Documentele furate au fost evaluate la o valoare între 550.000 şi 1,5 milioane de dolari.

El riscă acum o pedeapsă cu închisoarea între 24 și 30 de luni. Recent, el a înaintat și-o cerere de faliment, după ce Google a obținut daune de 179 de milioane de dolari. Acuzația a fost că, după plecarea lui, a încercat să recruteze ingineri Waymo.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele