ULTIMA ORĂ Date oficiale pentru deschiderea școlilor, restaurantelor și hotelurilor în România

ULTIMA ORĂ Date oficiale pentru deschiderea școlilor, restaurantelor și hotelurilor în România
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru prima oară, Nelu Tătaru a dat dovadă de optimism în ceea ce privește reluarea activităților economice din România și a oferit un scenariu fezabil despre reînceperea școlii.

Până la această oră, ministrul Sănătății a fost foarte rezervat când vine vorba de economie. În fiecare set de declarații, a încercat să pună accent pe sănătatea românilor. De această dată însă, se pare că este suficient de optimist încât să facă niște pronosticuri.

În opinia sa, hotelurile și restaurantele s-ar putea deschide gradual după data de 15 mai, cu câteva precauții luate în fiecare locație. Nu intră însă în aceeași categorie cinematografele, care vor rămâne închise.

„Deocamdată nu, încă nu suntem la momentul în care să ducem acele mase populaţionale undeva”, a spus ministrul la Antena 3. Tătaru a manifestat o reticență sporită și când vine vorba de mall-uri, spectacole și competiții sportive. „La reluare (a competițiilor sportive, spectacole, mall-uri – n.r.), nu. La reluarea activității ne gândim să redeschidem anumite locuri de muncă, să redeschidem anumite spații. Sunt multe la care ne gândim, dar nu la adunările cu număr mare de participanți.”
Nelu Tătaru

În privința altor decizii, inclusiv cele care țin de redeschiderea granițelor, ministrul încearcă să se inspire de la alte țări din Uniunea Europeană.

„În acest moment, urmărind şi evoluţia din Europa, avem comunicarea comunităţii europene care spune că la început vom liberaliza oarecum graniţele interne, urmând o perioadă să rămână totuşi graniţele externe ale Uniunii Europene închise. Ne gândim şi la acest moment, fiecare ţară va face acest lucru în funcţie de evoluţia pandemiei. După toate discuţiile şi evaluările, toate previziunile erau că noi suntem cam cu două-trei săptămâni în urma celorlalte ţări, ca evoluţie”, a spus Tătaru, citat de Agerpres.

Școala în România se deschide înainte de 1 iunie

Ministrul Sănătății a făcut câteva pronosticuri legate și de redeschiderea școlii, deși nu este foarte clar dacă aceste afirmații au rang de decizie guvernamentală. Cel mai probabil, țin evoluția pandemiei în țara noastră.

Conform spuselor lui Tătaru, elevii români vor reveni la școală al finele lunii mai, începutul lunii iunie.

„Poate sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, 1 iunie. Trebuie să avem foarte mare grijă pentru tot ce înseamnă copii. Ne gândim, ei se vor reîntâlni după o anumită perioadă, deja mâine am o întâlnire cu ministrul Educaţiei, în care să stabilim nişte protocoale pentru revenirea în şcoli”, a precizat Tătaru.

Este important de reținut că reluarea activității în școli nu se va realiza fără prevederi suplimentare și numeroase restricții. Acestea din urmă vor fi stabilite împreună cu ministrul Educației.

„Tot ce înseamnă circuitul copiilor, dacă vom face mai multe schimburi, dacă vor fi mai puţine ore, dacă vom avea acele biocide, dacă vom avea şi măscuţe, dar efectiv sunt protocoale pe care le stabilim şi le vom adapta la nevoile momentului”, a menţionat Tătaru.

Citește și:
Sursa: Agerpres