Tratamenul împotriva coronavirus administrat lui Donald Trump, sub reflector: anticorpii monoclonali

Tratamenul împotriva coronavirus administrat lui Donald Trump, sub reflector: anticorpii monoclonali

Un tratament eficient împotriva infecțiilor cu coronavirus este la mare căutare, iar cel cu anticorpi monoclonali administrat lui Trump pare să facă minuni.

Regeneron Pharmaceuticals este într-o campanie de creștere a încrederii în tratamentul experimental cu anticorpi monoclonali. Ca referință, acesta nu a fost încă certificat pentru utilizare în masă de către FDA, autoritatea americană pentru certificarea medicamentelor. La momentul în care a fost administrat lui Donald Trump, în urmă cu aproximativ o lună, emoțiile au fost semnificative.

Dincolo de detaliile de fond, Regeneron se pare că tocmai a încheiat o nouă rundă de teste, iar rezultatele sunt îmbucurătoare. Într-un test clinic cu aproximativ 800 de pacienți infectați cu forme ușoare sau moderate de Covid-19, durata de tratament a acestora a putut fi redusă semnificativ cu anticorpii sintetici, conform Reuters.

Regeneron spune că pacienții care au primit tratamentul, REGN-COV2, au făcut cu 57% mai puține vizite medicale legate de Covid față de cei care au primit Placebo într-o perioadă de 29 de zile. Scăderea a fost și mai mare, până la 72%, în cazul pacienților de peste 50 de ani cu comorbidități, obezitate, boli cardiovasculare, metabolice, de plămâni, ficat sau rinichi.

Momentan, nu este foarte clar cât de utili sunt anticorpii monoclonali în cazul bolnavilor cu forme mai grave. Până acum, s-au făcut investigați și teste doar asupra indivizilor cu forme medii sau ușoare.

Chiar și în urmă cu o lună, compania a publicat un set de date preliminare desprinse dintr-un alt test clinic, iar concluziile au fost similare cu cele de acum. Tratamentul realizat de Regeneron a reușit să reducă nivelul viral și a îmbunătățit simptomele la pacienții confirmați cu Covid-19 nespitalizați.

În ultimele săptămâni, Trump a făcut presiune pe FDA pentru certificarea tratamentului experimental detaliat mai sus, dar este improbabil să se întâmple în curând. Compania biotehnologică a asigurat că, odată ce va primi autorizaţia cerută, conform unui angajament al guvernului american, dozele disponibile pentru pacienţii din SUA vor fi gratuite. Regeneron afirmă că la ora actuală dispune de doze pentru circa 50.000 de pacienţi, dar speră ca „în câteva luni” să producă doze suficiente pentru circa 300.000 de pacienţi.

Citește și: