Tratamentul lui Trump împotriva coronavirus, o glumă, conform Comisiei Europene

Tratamentul lui Trump împotriva coronavirus, o glumă, conform Comisiei Europene

Nimic nu este mai trist decât un șef de stat care să se arunce la a afirma că există un tratament pentru coronavirus, fără ca acela să existe cu adevărat. Donald Trump este primul care se poate lăuda cu o astfel de performanță.

Fără să aibă vreo diplomă în domeniul medical sau măcar o informație dintr-o sursă sigură, președintele SUA s-a aruncat la a afirmat pe Twitter că există un tratament miraculos împotriva infecției cu Covid-19. În această situație fără precedent, oficialii Comisiei Europene s-au arătat nevoiți să afirme că nu există niciun fundament medical pentru acea afirmație de tip clickbait a lui Donald Trump.

Cu alte cuvinte, a fost vorba de o știre falsă. Spre deosebire de altele din aceeași categorie însă, aceasta a venit de un lider de stat. În mod punctual, Trump a spus că hidroxiclorochina, un medicament anti-malarie, s-ar putea număra printre tratamentele „revoluţionare din istoria medicinei” prin potenţialele sale efecte împotriva Covid-19.

De partea cealaltă a baricadei, menită să desființeze afirmația neancorată în realitate a președintelui SUA, este afirmația purtătorului de cuvânt al CE. „Eficienţa hidroxiclorochinei în tratamentul pentru pacienţii cu Covid-19 nu a fost dovedită până acum”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, bazându-se pe opinia Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Un alt medicament care a fost vehiculat ca o soluție de tratament pentru coronavirus este hidroxiclorochina, dar se pare că acelea sunt, din nou, zvonuri nefondate. Purtătorul de cuvânt al CE a mai spus că nu există dovezi nici privind efectele pozitive ale clorochinei, un alt medicament împotriva malariei, care este de asemenea testat pentru o potenţială utilizare împotriva Covid-19.

Donald Trump este atât de ancorat în această minciună încât a listat hidroxiclorochina care resursă medicală protejată, printr-o decizie a Serviciilor de Sănătate din SUA, confirmată printr-un ordin executiv. Astfel, previne stocare medicamentului și creșterea prețului său.

Conspirația alimentată de președintele Statelor Unite a luat amploare la nivel global, după ce guvernul ungar a transmis un comunicat pe marginea sulfatului de hidroxiclorochină. „Ungaria este pe plan global unul dintre cei mai mari exportatori ai acestei substanţe active, dar acum ea trebuie să acorde prioritate protejării populaţiei ungare şi securizării aprovizionării cu medicamente”, a transmis guvernul ungar.

Ca referință, la momentului redactării acestui material, nu există niciun tratament oficial pentru coronavirus care să funcționeze la scară largă.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: