Tratamentul cu care Trump se mândrea și pe care-l considera miraculos a fost interzis

Tratamentul cu care Trump se mândrea și pe care-l considera miraculos a fost interzis

Pe perioada pandemiei de coronavirus au apărut multe păreri legate de tratamentele care ar fi eficiente. Până și Trump a intrat în acest joc și se lăuda cu un tratament pe care îl ia și pe care-l consideră miraculos. Numai că, între timp, acel tratament a fost interzis.

Hidroxiclorochina e un tratament de care probabil nu știai înainte de pandemia de coronavirus. A devenit, însă, o posibilă soluție pentru tratarea pacienților infectați cu noul tip de virus și care dezvoltă boala Covid-19. S-au făcut experimente, au fost medici care l-au prescris, dar o utilitate de 100% n-a fost demonstrată niciodată.

Între timp, însă, au fost tot mai multe voci care au spus că tratamentul e complet inutil. Mai mult, ar putea face chiar rău. Și primele decizii în acord cu noile descoperiri au fost luate. Guvernul din Franța, de exemplu, a abrogat dispozițiile derogatorii care autorizau prescrierea hidroxiclorochinei împotriva Covid-19 în spitale.

Medicamentul mai e permis acum doar pentru studii clinice.

Medicamentul cu care se lăuda Trump, interzis

Hidroxiclorochina e un medicament derivat din clorochină, folosit împotriva malariei și putea fi prescris în spitale cu titlu derogatoriu șidoar pentru pacienții în stare gravă. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, între timă, că a suspendat „temporar” studiile clinice cu hidroxiclorochină pe care le realiza cu parteneri din mai multe țări, ca măsură de precauție.

Studiile noi publicate în revista de specialitate The Lancet au dovedit că nici clorochina și nici derivatul său de hidroxiclorochină nu se dovedesc eficiente împotriva Covid-19 la pacienții spitalizați, iar aceste molecule chiar cresc riscul de deces și de aritmie cardiacă. Studiul a analizat datele de la aproximativ 96.000 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 internați la 671 de spitale în perioada 20 decembrie 2019 – 14 aprilie 2020.

Hydroxichlorochina este utilizată de zeci de ani pentru a trata lupusul şi artrita reumatoidă, precum şi malaria. Iar însuși președintele Americii, Donald Trump, se lăuda că a luat acest medicament. Întrebat dacă i s-a prescris de medicii de la Casa Albă, el a recunoscut că nu i s-a recomandat acest lucru și că a decis să ia din proprie inițiativă.

Ulterior, după câteva săptămâni, a recunoscut că a renunțat.

Citește și: