Traseul vaccinului anti-Covid-19 de la congelator la administrare: nu-l primești la -70 de grade Celsius

Traseul vaccinului anti-Covid-19 de la congelator la administrare: nu-l primești la -70 de grade Celsius

În ultimele zile, valul de conspiraționiști de pe internet a explodat când vine vorba de vaccinul împotriva noului coronavirus. În încercarea de a combate măcar parțial acest dezastru, autoritățile române încearcă să fie cât se poate de transparente.

Vaccinul anti-Covid-19 are voie să stea cinci zile în frigider după decongelare şi două ore la temperatura camerei, scrie Mediafax. Procedura de vaccinare este identică cu cea a unui vaccin antigripal şi nu este dureroasă. Un flacon de vaccin conţine cinci doze şi se diluează cu ser fiziologic înainte de administrare.

Conform datelor publicate de Pfizer / BioNTech, din momentul în care a fost scos din congelator, vaccinul anti-Covid-19 are voie să stea în frigider pe parcursul a cinci zile la o temperatură de două grade celsius. Înainte de administrarea efectivă, este scos din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Aceasta este, de fapt, temperatura de administrare. Nu are nicio legătură cu cele -60 sau -80 de grade Celsius la care este transportat.

„Vaccinul este păstrat în frigider. Este un vaccin deja decongelat, care are o perioadă de stabilitate de cinci zile din momentul în care este decongelat. Vaccinul se păstrează la două grade. El este în flacoane. Fiecare flacon conţine cinci doze. În general îl scoatem cu jumătate de oră ca să ajungă la temperatura camerei şi pe urmă îl diluăm”, a declarat Dana Piansochi, asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj, potrivit Mediafax.

Fiecare flacon de vaccin este diluat în 1,8 mililitri de ser fiziologic. Cantitatea rezultată la final este suficientă pentru 5 persoane. Deși nu trebuie agitat, în rest, procedurile sunt similare cu cele pe care le întâlnești la un vaccin antigripal. Injecția efectivă se realizează în braț, intramuscular, pentru o reacție imunogenă mai bună.

„Avem deja vaccinul, urmează să îl dizolvăm pentru administrare. Avem nevoie de 10 mişcări de răsturnare, astfel încât să îl omogenizăm. Nu se agită. Cu o seringă de 2 ml se extrag 1,8 ml de ser fiziologic, 0,9%. Urmează alte 10 mişcări de omogenizare. Acum vaccinul este pregătit pentru 5 persoane… Pregătim doza de vaccin care este de 0,3 ml. Schimbăm acul şi folosim unul pentru administrare intramusculară. Ajustăm de câte ori este necesar ca să nu rămână bule de aer… În general vaccinurile de administrează intramuscular pentru că au o reacţie imunogenă mai bună”, a mai spus Dana Piansochi.

Persoana care a oferit feedbackul de mai sus în ceea ce privește vaccinarea se numără printre privilegiații care s-au bucurat de primele doze intrate în România. Ea a spus că nu a simțit nicio durere, nu a avut vreo reacție adversă, iar dintre cunoscuții ei, nu știe pe nimeni să fi avut.

„Diferenţa este că vaccinul odată vine condiţionat într-un flacon cu multidoze. Vaccinul antigripal vine condiţionat în fiolă individuală pentru fiecare pacient şi nu e nevoie de recombinare. Procedura este identică, se face intramuscular în muschiul deltoid. Noi administrăm acum prima doză, urmează a doua doză după 21 de zile. Se produce o imunitate treptată astfel încât să fie eficient vaccinul. Ieri am fost vaccinată. Nu am avut şi nici un coleg nu a avut reacţii adverse. Este identic cu alte vaccinuri. Inclusiv cu vaccinul antigripal pe care l-am administrat la începutul lunii octombrie”, a precizat Dana Piansochi, asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj.
Citește și: