07 oct. 2020 | 15:39

Toyota pregătește cel mai spectaculos camion: va fi alimentat cu hidrogen

ACTUALITATE
Toyota pregătește cel mai spectaculos camion: va fi alimentat cu hidrogen

Toyota a anunțat că va dezvolta oficial un semi-camion electric alimentat cu hidrogen.

„Va fi silențios și puternic și, cel mai important, nu va emite decât apă”, a declarat Tak Yokoo, inginer executiv senior la Toyota, într-un comunicat. Divizia producătorului auto japonez din America de Nord va face un parteneriat cu Hino SUA, un producător de vehicule comerciale, pentru a produce camionul, special pentru piața nord-americană.

Așadar, după mai multe tentative, în 2017 și 2018, constructorul auto japonez a făcut anunțul: după toți acești ani de cochetare cu posibilitatea unui camion de clasa 8, Toyota o va face. Va construi un camion electric.

Camionul în sine se va baza pe șasiul existent din seria Hino XL și va fi alimentat de tehnologia pilelor de combustibil Toyota

Toyota intenționează să prezinte primul vehicul demonstrativ în prima jumătate a anului 2021, dar încă știm puține despre el. Prototipul unei inițiative anterioare numit Project Portal 2.0 poate oferi câteva indicii: dezvăluit în 2018, prototipul era un vehicul de 670 cai putere și o capacitate de remorcare de 80.000. Celulele sale de combustibil i-au oferit o autonomie de 300 de mile, relatează CNET.

De asemenea, Nikola Motor Company, un startup care concurează cu Tesla în spațiul vehiculelor electrice (EV), tocmai a încheiat un acord major cu General Motors pentru a-și fabrica camioneta cu motor cu hidrogen.

Recent, General Motors a cumpărat 11% din acțiunile Nikola Motor Company pentru două miliarde de dolari, relatează Ars Technica. Și acum, când cei doi sunt în mod oficial parteneri, General Motors se va ocupa de cea mai mare parte a ingineriei și a producției care trebuie făcută pentru dezvoltarea camionului Nikola Badger.

Acordul nu numai că îl ajută pe Nikola să-și îndeplinească obiectivul ambițios de a fabrica camioane cu energie curată, ci și împletește în continuare GM în industria în creștere a vehiculelor electrice.