Toți șoferii trebuie să afle urgent: se schimbă radical sistemul RCA. Care sunt efectele pentru români?

Toți șoferii trebuie să afle urgent: se schimbă radical sistemul RCA. Care sunt efectele pentru români?

România, în 2020, a descoperit că foarte multe sisteme au scăpări care afectează cetățenii. Așa e cazul și cu polița RCA. Din fericire, o schimbare e luată în calcul.

În 12 august,  Autoritatea de Supraveghere Financiară a atras atenția asupra unei probleme serioase când vine vorba de RCA. Astfel, ASF supune consultării publice un proiect de modificare și completare a prevederilor din cadrul Normei nr. 20/2017 referitoare la dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate.

Care e chestiunea? Ei bine, după cum susține ASF, digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important, iar propunerile de modificare de acum sunt menite să vină în sprijinul asiguratului RCA. Miza e simplificarea procedurii de verificare a existenței unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil.

„Conform proiectului de modificare şi completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul autorităţii, conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie.”
ASF

Digitalizare și pentru valabilitatea RCA

ASF propune și ca valabilitatea poliţei RCA să fie verificată şi prin interogarea bazei de date AIDA. Aceasta e dezvoltată şi administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România și conţine informaţii cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României şi prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data verificării.

De ce vrea ASF modificarea legii RCA? Ei bine, în perioada asta din 2020 cu o pandemie serioasă, problema a fost vizibilă: șoferii n-au putut justifica polița RCA doar digital.

Astfel, inițiativa ASF vine în urma unui scandal public, după ce mai mulți șoferi au primit amenzi usturătoare și le-a fost luat talonul, pentru că nu au avut la ei contractul RCA în original. Asta în ciuda îndemnurilor de-a folosi instrumente digitale și de-a cumpăra online, în format electronic, polița obligatorie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: