Cum afli care-i cea mai ieftină poliță RCA: anunț important pentru șoferi

Cum afli care-i cea mai ieftină poliță RCA: anunț important pentru șoferi

ASF vine cu niște tarife de referință pentru polițele RCA, dar prețurile sunt stabilite în funcție de istoricul șoferilor. Chiar și așa, o să observi că tarifele sunt diferite de la o companie de asigurări la alta. Iată cum poți afla unde găsești cea mai ieftină poliță RCA.

Consiliul Concurenței are o platformă denumită Monitorul Prețurilor. Acolo poți vedea cât costă anumite produse alimentare la fiecare magazin în parte. De asemenea, există site-uri specializate care-ți arată unde găsești cel mai ieftin produs dintr-o anumită gamă.

Pe același principiu, există acum și un comparator de prețuri pentru polițele RCA.  Proiectul-pilot vine de la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR)  și funcționează online.

Cum afli care-i cea mai ieftină poliță RCA

Prin intermediul platformei online, șoferii vor putea obţine online informaţii privind preţul poliţei RCA, având, în acelaşi timp, siguranţa respectării legislaţiei în vigoare şi criteriile de securitate a informaţiilor. BAAR a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât şi Consiliul Concurenţei şi va proceda la operaţionalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizaţi care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României, anunță instituția.

Pe românește, asta înseamnă că poți compara oricând unde găsești cea mai ieftină poliță RCA.

„Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informaţiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potenţial asigurat.Astfel, diferenţele de primă pot fi înţelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci şi în cazul în care o persoană deţine mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluţie pentru o mai uşoară, corectă şi completă informare a consumatorilor de asigurări RCA”, a declarat preşedintele BAAR, Mădălin Roşu.

Printre criteriile luate în calcul la calcularea poliței RCA se numără:

  • clasa de bonus/malus (istoricul daunalităţii) în care se încadrează persoana respectivă
  • vârsta acesteia
  • capacitatea cilindrică a vehiculului

Toţi aceşti parametri vor fi luaţi în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afişată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia poliţa RCA cu un anumit asigurător. Datele sunt confidențiale, tocmai pentru a respecta regulamentul GDPR.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: