Noi descoperiri îți arată cât de periculoase pot fi țigările electronice

Noi descoperiri îți arată cât de periculoase pot fi țigările electronice

Deși mulți văd consumul de țigări electronice drept modalitatea ideală prin care să se lase de fumat, acestea nu sunt tocmai o opțiune sănătoasă.

În vara lui 2019, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) descoperea existența unei boli misterioase a plămânilor despre care credea că ar fi cauzată de țigările electronice. De atunci, experții au derulat mai multe studii, încercând să ajungă la rădăcina problemei. Potrivit celor mai noi descoperiri, totul ar avea legătură cu o substanță numită acetat de vitamina E. În esență, acesta este un aditiv care se adaugă în lichidele pentru vaping. Odată ce este încălzit, se transformă într-un cocktail chimic toxic.

Experții au observat că acetatul de vitamina E este un element comun descoperit în țesutul plămânilor persoanelor care sufereau de boala misterioasă. Totuși, dacă până acum era doar un lucru pe care bolnavii îl aveau în comun, acum cercetătorii au înțeles cum funcționează, de fapt, mecanismul prin care substanța ajunge să facă rău fumătorilor de țigări electronice.

Ce riscă fumătorii de țigări electronice

Cercetătorii din cadrul Royal College of Surgeons din Dublin au arătat că acetatul de vitamina E nu face rău doar prin faptul că se acumulează în plămânii fumătorilor. Aceștia au ajuns la concluzia că vaparea acetatului de vitamina E poate produce un gax extrem de toxic, numit keten. De asemenea, încălzirea substanței poate produce și compuși carcinogeni.

Substanța chimică descoperită în plămânii pacienților se regăsește în mai multe alimente sau chiar în anumite produse de înfrumusețare. Diferența e că aceasta nu e periculoasă atunci când e ingerată din alimente sau când ajunge pe piele. Însă, atunci când e inhalată în plămâni, poate avea o serie de efecte negative. Nu există informații clare care să arate care sunt exact producătorii care folosesc acetat de vitamina E în lichidele pentru țigări electronice. Totuși, informațiile par să arate că este vorba despre cele mai ieftine.

Citește și:
Sursa: TechCrunch