Testarea vaccinurilor a ajuns într-un impas: nu există suficienți cobai

Testarea vaccinurilor a ajuns într-un impas: nu există suficienți cobai

În acest moment, oricine din SUA care încearcă să dezvolte un vaccin pentru COVID-19 va întâlni probabil un obstacol crucial: pur și simplu nu există destui subiecți de cercetare din rândul primatelor pentru a putea efectua testările necesare.

Laboratoarele americane se confruntă cu o lipsă critică de maimuțe, conform The Atlantic. Fără ele oamenii de știință nu au nicio speranță de a finaliza fazele de testare pe animale ale testelor clinice, înainte de a putea trece la teste cu voluntari umani. Acest blocaj este un semn rău pentru viitoarele încercări de a dezvolta un tratament, deoarece oamenii de știință care ar putea dezvolta un vaccin funcțional nu au cum să-l testeze în momentul de față.

Ce se întâmplă cu testarea vaccinurilor în aceste condiții

Koen Van Rompay este expert în boli infecțioase la Centrul Național de Cercetare a Primatelor din California. El a declarat pentru The Atlantic că, din cauza penuriei, primește în mod semnificativ mai multe cereri din partea companiilor care doresc să desfășoare studii la unitate decât poate face față. „Trebuie să le spun că îmi pare rău, dar nu avem voie să începem cercetarea”, a declarat Van Rompay pentru The Atlantic.

Există numeroase probleme în joc, relatează The Atlantic. Există o cerere mai mare de maimuțe de utilizat în cercetarea clinică din cauza pandemiei coronavirusului, dar sunt mai puține maimuțe disponibile ca niciodată. China a furnizat 60% dintre maimuțele utilizate în cercetarea americană, dar a închis exporturile din cauza pandemiei. Mai mult decât atât, maimuțele erau deja o marfă care lipsea încă dinainte de pandemie.

Și pentru că retrospectiva poate fi crudă, National Institutes of Health au discutat, de fapt, despre crearea unei „rezerve strategice de maimuțe” în 2018, dar nu au acționat niciodată în baza ei. Dacă ar fi avut-o, oamenii de știință ar putea încă, în momentul de față, să-și poată face munca atât de importantă pentru omenire.

Citește și: