Tehnologia Tesla, făcută de râs: cum a fost păcălită funcția Autopilot

Tehnologia Tesla, făcută de râs: cum a fost păcălită funcția Autopilot

Mașinile Tesla sunt cunoscute și pentru că-s echipate cu tehnologii de ultimă oră. Dar nu înseamnă că nu o pot comite grav.

Șeful Tesla, Elon Musk, e în această perioadă pe cai mari. Acțiunile companiei sale cresc accelerat de la o zi la alta, iar apetitul investitorilor e cel mai mare din toate timpurile. Prețul acțiunilor constructorului doboară record după record. Numai că realitatea mai dă, când în când, câte o palmă grea.

În ciuda faptului că în spatele tehnologiei Tesla stau mii de ore de cercetare și dezvoltare, sistemele mai dau câteodată rateu. Funcția Autopilot a modelelor Tesla a reușit să fie păcălită într-un mod care pare extrem de simplu la prima vedere. Și chiar e. Dar consecințele pot fi grave.

Cum au fost păcălite mașinile Tesla

Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel au reușit să păcălească sistemele cu care sunt echipate modelele Tesla – inclusiv Model X. Practic, s-au folosit de drone pentru a proiecta holograme pe drum, iar mașina nu a știut să facă diferența.

Holograma a fost interpretată drept un obiect și a frânat pentru a nu lovi respectivul obstacol. Senzorii Tesla au interpretat hollgrama drept o persoană reală.

Evident că nu era niciun pericol acolo, dar modelele Tesla nu și-au dat seama de acest lucru. Experimentul arată, de fapt, o vulnerabilitate extrem de gravă. Practic, orice se poate folosi de drone pentru a proiecte diverse holograme în trafic, inclusiv alte modele de mașini, oameni sau motociclete.

Astfel, traficul din zona respectivă, dacă e populată doar de mașini autonome sau de modele cu funcții de Autopilot ca cele Tesla, poate fi dat complet peste cap. Mai mult, în cadrul experimentului, a fost păcălit și sistemul care limitează viteza.

A fost pus un semn virtual care arăta o limită de viteză, iar modelele Tesla l-au interpretat ca pe un semn real.

Concluziile unui astfel de experiment sunt extrem de utile mai ales pentru producătorii care vor să scoată pe șosele modele autonome. Dacă sistemele pot fi așa de ușor păcălite, atunci poate că transportul autonom nu e tocmai pregătit în acest moment să devină o alternativă.