Tehnologia din secolul trecut trage DSP în jos: cum a fost omis un deces de coronavirus

Tehnologia din secolul trecut trage DSP în jos: cum a fost omis un deces de coronavirus

Data viitoare când te întrebi care este nivelul tehnologic al instituțiilor importante din România, să ai în vedere această situație care a dus la raportarea întârziată a unui deces de coronavirus în Capitală.

Timp de patru zile, o persoană decedată din București nu a fost inclusă în raportarea zilnică a Institutului Național de Sănătate Publică. Motivul a fost o ”deficiență tehnică” de la care s-ar putea să te bufnească râsul, dar se pare că așa funcționează instituțiile statului de la noi.

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a avut o problemă cu faxul. Din cauza faptului că acea relicvă tehnică a secolului trecut nu a operat în parametrii, informații legate de un deces de coronavirus nu a mai făcut parte din comunicatul oficial. Ca referință, respectivul deces a survenit la Spitalul Universitar București.

„Deficiențe tehnice înseamnă că de pe numărul de fax la care se raporta inițial nu a fost luat raportul, din cauza procesului de mutare a sediului DSPMB”, se arată într-o precizare oficială a Grupului de Comunicare Strategică. Mai exact, spitalul a raportat însă faxul de la DSP nu funcționa.

Este vorba de cazul femeii de 84 de ani care a murit la Spitalul Universitar din cauza COVID-19, pe 27 martie. Din păcate, nu a fost raportat oficial, decât după ce a fost semnalat de presă, o situație foarte nefericită, una care scade, din nou, încrederea în eficiența autorităților.

Penibilul situației a fost amplificat și de reacția Institutului de Național de Sănătate Publică. Acesta s-a autosesizat după ce decesul cu pricina a apărut în Libertatea cu titlul Grupul de Înmormântare Strategică. Nici în București nu sunt raportați toți morții de COVID-19. În acel moment, s-au cerut informații suplimentarea DSP București și Spitalului Universitare de Urgență București pentru lămurirea situație.

Nu a durat mult până la publicarea unui răspuns oficial. Conform Grupului de comunicare strategică, răspunsul spitalului este că în 27 a fost înregistrat decesul unei persoane infectate cu noul coronavirus. Cazul ar fi fost raportat de către spital Direcției de Sănătate Publică București, însă aceasta a „uitat” să-l raporteze către Institutul National de Sănătate Publică. Explicația oficială a autorităților: „deficiențe tehnice generate de procesul de mutare a sediului DSPMB”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: