30 mart. 2020 | 07:48

Diagnosticare coronavirus, în doar 5 minute: un nou aparat a intrat deja în folosire

ACTUALITATE
Diagnosticare coronavirus, în doar 5 minute: un nou aparat a intrat deja în folosire

Cea mai mare problemă în perioada pandemiei ține de lipsa testelor pentru diagnosticare și de durata foarte mare a obținerii rezultatelor. Un nou gadget remediază această situație.

FDA, cea mai importantă autoritate americană pentru testarea și certificarea medicamentelor și dispozitivelor medicale, a început să ia decizii guvernate de criză. Într-o manieră fără precedent pentru Federal Drugs Administration, autoritatea a oferit o autorizație pentru utilizare în situație de urgență companiei Abbott pentru dispozitivul din imaginea de mai sus.

Gadgetul este intitulat ID NOW, are o dimensiune similară cu un prăjitor de pâine și poate fi folosit în diagnosticare persoanelor infectate cu COVID-19. Obținerea unor rezultate pozitive în procesul de diagnoză, care confirmă că ești infectat, poate dura doar cinci minute. Obținerea unui rezultat negativ durează un pic mai mult, până la 13 minute.

Dincolo de durata scăzută a procesului de testare, ID NOW mai are un avantaj semnificativ. Dimensiunile scăzute combinate cu ușurința de utilizare îl fac potrivit pentru utilizarea în clinici mai mici. Nu este exclus să fie folosit și într-o salvare.

În privința modului de funcționare, aparatul analizează la nivel molecular o secțiune a ARN-ului (Acid Ribonucleic) SARS-CoV-2. Ulterior, amplifică acel segment până ajunge la o dimensiune suficient de mare pentru obținerea unui rezultat concludent. Ale măsuri de testare aflate în folosință la ora actuală pot dura câteva ore sau zile până la obținerea unui rezultat viabil.

Obținerea autorizației FDA a fost foarte importantă pentru Abbott, care are deja linia de producție gata pentru ID NOW. Până la finele săptămânii, va putea livra aproximativ 50.000 de aparate în spitalele din SUA. Acest aparat nu este foarte nou, fiind deja cel mai popular mijloc de testare moleculară din spitalele americane. Ce s-a schimbat este însă faptul că acum ”a învâțat” să utilizeze ca referință ARN-ul Covid-19. Rămâne să vedem dacă va ajunge și în afara Statelor Unite în timp util.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele